Bij mountainbiken draait het om plezier en je hoofd erbij houden. (Foto: L.R.T.V. Swift)

'Mountainbiken is een heerlijke sport voor elke dag'

Al is er nauwelijks een heuvel te bekennen, mountainbiken is een sport die je ook heel goed in de buurt van Leiden kunt doen. Dat zeggen mountainbike-instructeur Mark Disseldorp en Henk Kern van de Leidse wielrenvereniging Swift. Daarom organiseren ze de komende weken een instapcursus.

Disseldorp bestrijdt dat mountainbiken een gevaarlijke sport is. “Mensen hebben misschien beelden in het hoofd waarbij mountainbikers zich tweeduizend meter naar beneden laten storten, maar wij gaan gewoon vooral veel plezier beleven met elkaar.” De cursus vindt plaats in recreatiepark De Bult waar ook Swift huist. “We mogen daar van de paden af en tussen de bomen en over het gras”, zegt Kern, “dus als je valt, kom je zacht terecht.”

Sport071-verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Henk Kern (Swift) en Mark Disseldorp, instructeur, over de instapcursus Start2Bike mountainbike.

Mountainbiken is voor iedereen, zegt Disseldorp. “Ik ken ook zestigers die nog met mountainbiken zijn begonnen. Juist als je je wat onzeker voelt, kan een cursus je goed helpen. Tijdens het mountainbiken ben je maar met een ding bezig en dat is sturen. Ik geef uitleg over de techniek. Hoe je het best de bocht in kan sturen. Het klinkt technisch, maar we gaan ook gewoon lekker samen fietsen en plezier maken. Dat staat voorop.”

Plezier
“Het is ook een goede start voor mensen die al wel een moutainbike in de schuur hebben staan, maar er niet zoveel mee doen”, zegt Kern. “En als je het echt voor het eerst doet, kun je misschien even een fiets lenen. De aanschaf van een fiets is een hele uitgave. Maar je hebt er daarna wel heel lang plezier van. Fietsen kan altijd en overal, wanneer jij het wilt.”

Een fiets van duizenden euro’s is niet nodig, vindt ook Disseldorp. “Je moet wel kiezen voor de juiste framemaat. Zodat je goed op de fiets zit, zonder je armen te overstrekken. Maar ook daar krijg je tijdens de cursus meer informatie over. Mountainbiken is een heerlijke sport voor elke dag.”

Fietshelm
De eerste bijeenkomst is zaterdag 16 september, aanmelden is verplicht. Kijk op de website van Swift voor de procedure. Kosten zijn 37,50 euro voor vier trainingen en een fietstocht. Zelf mountainbike en fietshelm meenemen.

 

Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×