Bastiaan Bakker en Martijn Braat vallen elkaar in de armen na de officiële opening van de Makerscentrale. (Foto's: Chris de Waard)

Creatieve broedplaats Makerscentrale geopend in voormalig Stadsbouwhuis

Het is een droom die na jaren in vervulling is gedaan. Dat vertellen Bastiaan Bakker en Martijn Braat bij de opening van ‘hun’ Makerscentrale aan de Langegracht. Het voormalige Stadsbouwhuis staat op de nominatie om gesloopt te worden, op de plek tussen Langegracht en Maresingel komen driehonderd woningen, maar het duurt nog even voordat het echt zover is. Voor in ieder geval een jaar is het pand daarom nu in gebruik als creatieve broedplaats.

De twee culturele ondernemers bieden op de begane grond van het pand plaats aan Leidse makers. Dat er veel behoefte is aan zulke ruimtes blijkt wel uit het feit dat er nu al bijna geen vrije plekken zijn in de Makerscentrale. “Geef het nog een paar weken en dan zitten we helemaal vol”, vertelt het duo bij de opening die donderdagmiddag plaatsvond in het bijzijn van heel veel mensen uit de Leidse cultuur- en makerscommunity.

Cultuurwethouder Yvonne van Delft nam plaats in het hamsterwiel om energie op te wekken voor de opening. Toen alle lampjes aan waren, viel het doek. En werd het logo onthuld.

De openingshandeling werd gedaan door een drietal betrokkenen die in een enorm hamsterwiel elektriciteit opwekten. Daarmee werd de verlichting onder een doek lampje voor lampje ontstoken. Onder hen cultuurwethouder Yvonne van Delft die erg blij is met het initiatief, maar tegelijkertijd ook ziet dat het steeds lastiger wordt om zulke plekken te vinden in het aangeharkte Leiden. De rafelrandjes worden in hoog tempo herontwikkeld. “Een permanente plek voor een broedplaats als de Makerscentrale zou ik als cultuurwethouder heel graag willen, maar dat wordt wel lastig”, zo voorspelt ze.

Een droom komt uit voor Bastiaan Bakker en Martijn Braat. Na een zoektocht van jaren hebben ze eindelijk hun broedplaats, al het het vooralsnog dan tijdelijk.

Bakker en Braat blijven positief en zien meer kansen dan beren op de weg. “De oude winkel van Bristol bijvoorbeeld, hier een stukje verderop aan de Langegracht, dat is een enorme ruimte en die staat al twee jaar leeg.” De twee willen daarom de komende tijd ook in gesprek met makelaars om ook dat soort tijdelijke mogelijkheden te verkennen. Een permanente plek blijft echter ook hoog op hun verlanglijstje staan. Braat: “Een combinatie zou het mooiste zijn. Een vaste broedplaats en een aantal pop-upplekken. Dat zorgt voor een mooie basis en op de tijdelijke plekken kunnen beginnende makers dan aan de slag. Zo’n pop-upplek is natuurlijk vaak goedkoper.”

Is van maker naar verhuurder geen grote en misschien zelfs niet de leukste stap? Zowel Bastiaan Bakker en Martijn Braat schudden ontkennend het hoofd. “We blijven zelf zeker ook gewoon makers. Dit is een project. Naast de andere dingen die we doen.”

Advertentie

Cultuur Economie Leiden Makerscentrale


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×