Martijn Braat en Bastiaan Bakker bij het tot Makerscentrale omgedoopte voormalige Stadsbouwhuis. (Foto: PR)

Makerscentrale is nieuwe Leidse broedplaats

Het voormalige Stadsbouwhuis wordt een tijdelijke werkplaats voor verschillende makers uit Leiden. De Makerscentrale, zoals de pop-up broedplaats gaat heten, wordt op donderdag 14 september officieel geopend. “Het wordt een middag vol energie, inspiratie en verrassingen”, melden initiatiefnemers Bastiaan Bakker en Martijn Braat.

De Makerscentrale aan de Langegracht wordt de eerste locatie van de twee culturele ondernemers. “Het wordt een plek voor makers, doeners en durvers waar je kunt experimenteren, leren, op je bek mag gaan en succes kunt bereiken.”

De gevel van het gebouw wordt een expositieruimte en het atrium wordt omgebouwd tot een cultuurjungle. “Vol grote en kleine kunstwerken van bij voorkeur Leidse kunstenaars”, aldus Bakker en Braat. “Die cultuurjungle wordt ook de verblijfplaats voor studenten, buurtbewoners en Leidenaren om te leren, werken en te ontspannen. De kantoorruimtes op de begane grond worden verhuurd aan creatieve makers uit Leiden en omgeving.”

Het duo liep al jaren rond met plannen voor een makersplek. Vorig jaar liep een soortgelijk initiatief in de Raamsteeg 2 stuk toen de Rijksgebouwendienst op het laatste moment in zee ging met de musea die in een ander deel van het enorme gebouw depotruimte huurden en uit wilden breiden. Bakker: “Tegen zo’n commerciële huur konden wij niet op.”

Wat acht jaar geleden begon als een droom is nu realiteit geworden voor de twee Leidenaren. “Talloze gesprekken met ondernemers, de gemeente, organisaties en makers hebben ons de afgelopen jaren alleen maar meer gesterkt in de opvatting dat er veel te weinig ‘vierkante makers-meters’ zijn in Leiden en daar gaan wij de komende jaren verandering in brengen.”

Vooralsnog ligt de focus op Leiden en dan met name het oude Stadsbouwhuis. “Maar daar hoeft het absoluut niet bij te blijven”, laat Bastiaan Bakker vanaf zijn vakantieadres weten. Als er in Alphen aan den Rijn of zo iets op ons pad komt, is dat ook interessant.”

Inmiddels hebben de eerste makers hun intrek genomen in de Makerscentrale. PS|Theater bijvoorbeeld. “Er is nu nog wel genoeg ruimte leeg”, zegt Bakker. “Maar mijn telefoon staat wel roodgloeiend sinds we naar buiten zijn getreden. Er is gewoon echt heel erg veel behoefte aan dit soort ruimtes.”

Bakker en Braat zijn ook in gesprek met meerdere politieke partijen om te kijken of ze afspraken kunnen maken om ook voor de langere termijn dit type ruimtes beschikbaar te houden in Leiden. “We pakken nu alles aan dat langer dan een jaar beschikbaar is, maar het liefst wil je drie tot vijf jaar ergens kunnen zitten”, zegt Bakker. Aan de Langegracht kan de Makerscentrale in elk geval tot oktober volgend jaar terecht en mogelijk nog een paar maanden langer.

Cultuur Leiden Maatschappij Makerscentrale


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×