Rode linzensoep (Foto: Emy Leidelmeijer)

Koken zonder Dieren: rode linzensoep

Op Sleutelstad.nl geven we je elke zaterdag een recept voor een diervriendelijke vega(n) maaltijd in de rubriek ‘Koken zonder Dieren’. Deze week een recept van Sleutelstad-redacteur Emy Leidelmeijer.

“Hoewel ik al meer dan 10 jaar vegetarisch eet, kan ik het soms nog steeds moeilijk vinden om aan mijn voedingsstoffen te komen. Gelukkig is daar mijn redder in nood: rode linzensoep! In linzen zitten een hoop voedingsstoffen en mineralen waaronder ijzer, zink en magnesium. Linzensoep is niet alleen gezond maar ook nog eens goedkoop en lekker. Een win-win situatie dus!”

Ingrediënten voor 4 tot 6 personen
250 gram gedroogde rode linzen
1 ui
3 tenen knoflook
1 chilipeper
250 gram wortels
400 gram tomatenblokjes
200 ml kokosmelk
Stukje verse gember
1 liter bouillon
1 citroen
1 eetlepel gemalen komijn
1 theelepel (gerookte-)paprikapoeder
1 theelepel kaneel (optioneel)
1 theelepel gedroogde oregano (optioneel)
Zure room naar smaak

Bereiding
Snipper de ui, hak de knoflook en snijd de chilipeper in stukjes. Schil de gember en snijd het in drie stukken. Verwarm de pan met olie en fruit hierin de ui, knoflook, chilipeper, gember en de specerijen.

Schil de wortels en snijd ze in kleine stukjes. Bak vervolgens de wortels en de linzen kort mee.

Voeg al roerend de bouillon toe. Wanneer een deel van de vocht is opgenomen, voeg je de gepelde tomaten en de kokosmelk toe. Snijd de citroen door de helft en knijp het sap uit over de soep. Laat het geheel een half uurtje pruttelen op laag tot middelhoog vuur. Vergeet niet om regelmatig te roeren.

Wanneer de soep een dikke substantie heeft is het klaar! Dit duurt meestal circa 20 minuten. Voeg een eetlepel zure room toe, et voila: een rijkgevulde soep.

Tip: vergeet niet te proeven tijdens het koken, zo weet je welke kruiden er meer of minder nodig zijn. Wees niet bang om te experimenten.

Eet smakelijk!

Duurzaamheid Leiden Leiderdorp Oegstgeest Voorschoten Wassenaar Koken zonder Dieren


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×