Zorg en Zekerheid Basketball Dames 1. (Foto: Cindy Schrama)

Eredivisievrouwen BS Leiden verliezen eerste wedstrijd, maar zijn niet 'afgemaakt'

De basketbalsters van BS Leiden hebben gisteren flink klop gekregen in hun eerste wedstrijd in de eredivisie. De derby tegen het Katwijkse Sportiff Grasshoppers werd met 78-47 verloren. Toch gaat het team met opgeheven hoofd naar de volgende wedstrijd.

Grasshoppers is regerend landskampioen, titelkandidaat nummer één en prolongeerde vorige week nog op overtuigende wijze de Supercup. Geen makkelijke start dus voor de Leidenaren. “We maakten ons geen illusies dat we ons nu al kunnen meten met Grasshoppers”, vertelt hoofcoach Richard den Os. “Maar we zijn niet ontevreden, er zijn echt weer stapjes gezet.”

BS Leiden komt dit seizoen voor het eerst in bijna dertig jaar weer uit in de eredivisie. Omdat zorgverzekeraar Zorg & Zekerheid zich ook als sponsor aan het vrouwenteam heeft verbonden, gaat het team momenteel als ‘Zorg en Zekerheid Leiden Basketball Dames 1’ door het leven. Den Os: “We zijn een heel nieuw en jong team met weinig ervaring. Dus het heeft tijd nodig en gaat met pieken en dalen. Dat zag je ook in deze wedstrijd terug.”

Volgens de Leidse coach is zijn team, ondanks de einduitslag, ook zeker niet ‘afgemaakt’. In grote delen van de wedstrijd kon Zorg en Zekerheid Leiden Basketball Dames 1 prima mee met de sterke tegenstander, maar op een paar momenten werd er niet thuisgegeven. “En dat kun je je niet veroorloven tegen Grasshoppers. Dat wordt meteen afgestraft. Ze doen dat overigens niet alleen tegen ons, de Supercup winnen ze ook gewoon met dertig punten verschil.”

Ondanks het verlies werkt Den Os met veel plezier met het team. “De sfeer is vanaf het begin al erg goed, iedereen klikt goed met elkaar. Ze hebben lol en er wordt hard gewerkt als het moet. Onze doelstelling is om in de middenmoot te eindigen. We hebben geen illusies dat we dit seizoen met de topploegen meedoen, maar wel het volste vertrouwen dat we niet als laatste eindigen.”

Onduidelijkheid over accommodaties
Ook BS Leiden-bestuurslid Floris van der Voet kijkt positief terug op het eredivisiedebuut van ‘zijn’ team. “Ze speelden fantastisch tegen de kampioen. Echt heel trots op ze! Lekker door bouwen aan de toekomst.” Wel geeft hij aan dat er nog heel wat hobbels te nemen zijn, en dan niet zozeer op sportief gebied. Er is namelijk nog behoorlijk wat onduidelijkheid over de accommodaties. Zo is het per dag afwachten waar het team kan trainen en is er minder dan een week voor de eerste thuiswedstrijd nog geen duidelijkheid over waar deze gespeeld kan worden.

De werkzaamheden rondom Sportcomplex 1574 lopen uit waardoor daar nog niet gespeeld kan worden, de hal in het Houtkwartier is niet geschikt en de Vijf Meihal is al half ontmanteld. Zo is daar bijvoorbeeld al geen 24-seconden schotklok meer aanwezig. ZZ Leiden huurt voor de Supercup van de mannen vanmiddag material in om alsnog te kunnen spelen, maar met het kleine budget van de vrouwen is dat geen optie. Van der Voet hoopt met de gemeente tot een oplossing te komen, anders dreigt een reglementaire 0-20 verliespartij met de eerste thuiswedstrijd.

 

 

Advertentie

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×