De rotonde op de Persant Snoepweg ter hoogte van de McDonalds. (Foto's: Robbert van Cleef)

Delen Leiderdorp regelmatig in het donker: ‘Straatverlichting moet gewoon branden’

Verschillende straten in Leiderdorp hebben regelmatig te maken met uitval van de straatverlichting. Het is niet precies duidelijk sinds wanneer, maar het probleem speelt al enige tijd. Vorige week nog zat een groot deel van de Oranjewijk zonder straatverlichting, en ook op de drukke Persant Snoepweg ter hoogte van de McDonalds en de Kentucky Fried Chicken doet de straatverlichting het niet.

“Het valt me nu ineens op dat het vorige week hier ook donker was”, zegt een fietser in Leiderdorpse Oranjewijk. “En nu dus nog steeds”, constateert ze. In een flink aantal straten in de Oranjewijk is het die maandagavond aardedonker. “Ik vind het wel vreemd. Want je zou verwachten dat de gemeente dat te horen krijgt en de volgende dag dan actie onderneemt. Het lijkt mij dat ze dit zo snel mogelijk in orde moeten maken.”

“Het was ons nog niet eens opgevallen omdat we ’s avonds niet zoveel buiten zijn”, zegt een bewoner van de Wilhelminastraat. “Maar als ik zo rondkijk lijkt het wel een totale verduistering. Er moet gewoon licht branden. Voor de veiligheid. Ik denk niet dat ze voor het milieu het licht hebben uitgedaan.”

Duisternis op de rotondes op de Persant Snoepweg ter hoogte van de McDonalds. (Video: Sleutelstad)

Dat vindt ook D66-raadslid Prachee van Brandenburg, die inmiddels schriftelijke vragen heeft gesteld over de haperende straatverlichting. “Wij willen van het college weten hoe dit komt, want het lijkt erop dat het vaker op meerdere plekken gebeurt. Het is onveilig voor het verkeer, maar ook belangrijk is de sociale veiligheid. Ik fiets zelf ook niet graag op donkere plekken.”

Meerdere locaties
Voor zover bekend doen zich ook storingen voor op de Heinsiuslaan, Gallaslaan en op de Persant Snoepweg ter hoogte van het benzinestation. Een woordvoerder van de gemeente Leiderdorp zegt in eerste instantie niets van de storingen af te weten. Bij nader onderzoek blijken er bij de gemeente dit jaar 21 meldingen binnen te zijn gekomen. Zeven daarvan waren grotere storingen die langer duurden.

Volgens de gemeente Leiderdorp moet de oorzaak gezocht worden bij graafwerkzaamheden. “Dit leidt soms tot storingen in de stroomkabels. Die kunnen ook maanden later na de werkzaamheden nog optreden.” De gemeente zei vorige week de storing ter hoogte van de rotondes bij de pannenkoekenboerderij te hebben verholpen, maar een dag later bleek daar niets van. Volgens Liander moet de storing inmiddels wel zijn opgelost.

Volgens de gemeente ligt de verantwoordelijkheid voor straatverlichting bij netbeheerder Liander als het probleem ondergronds zit. Als het aan de lantaarnpaal zelf ligt, is de gemeente verantwoordelijk.

  • De Oranjewijk
    De Oranjewijk
  • Rotonde op de Persant Snoepweg
    Rotonde op de Persant Snoepweg
  • Rotonde op de Persant Snoepweg
    Rotonde op de Persant Snoepweg
Advertentie

Leiderdorp


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×