(Foto: PR).

Deze week gratis naar films over dementie

Deze week wordt de tweede editie gehouden van ‘Brein & Bios’. Het vindt plaats ter gelegenheid van Wereld Alzheimer Dag halverwege de week, op donderdag 21 september. De films zijn te zien in het Trianon Theater in Leiden.

Na het zien van de film The Father uit 2020 waarin de acteur Anthony Hopkins een hoogbejaarde, dementerende man speelt die verpleeghulp weigert, bleef bij Martine Heruer en haar collega’s van het Expertisecentrum Dementie de gedachte hangen: “Deze film zou iedereen moeten zien.” Zo ontstond vorig jaar juli het idee van een filmweek met gratis films over het leven met dementie. “Het is een laagdrempelig en mooie manier om mensen te informeren over dementie.” De organisatie had toen een zeer korte voorbereidingstijd, maar met hulp van Trianon lukte het om op tijd films te selecteren en distributeurs te benaderen.

Tekst loopt door onder video

Martine Heruer vertelt over Brein & Bios

Ondanks het ‘zware’ thema werden de films goed bezocht en kwamen er veel positieve reacties uit het publiek. Bezoekers waren ook positief over het nagesprek met de zaal, onder begeleiding van een zorgprofessional. Heruer: “Bij de ene film was het heel stil na afloop en zaten mensen nog wat na te mijmeren en bij andere films ontstonden soms mooie discussies.” Op de vraag of mensen volgend jaar weer zouden komen, antwoordden de meeste mensen positief. Dit jaar had de organisatie meer tijd om zich voor te bereiden op de filmweek.

Kapsalon Romy
Het programma van de tweede editie van Brein en Bios, bestaat voor een deel uit films die vorig jaar ook zijn vertoond, zoals ‘Still Alice’, over jonge mensen met dementie en ‘the Father’. Heruer: “Wat ik heel mooi vind aan ‘the Father’ is dat je zelf in verwarring de bioscoop verlaat.” Nieuw op het programma is dit jaar de Franse film ‘Vortex’ en de Nederlandse documentaire ‘Liefsteling’. Heruer: “Het is een prachtige documentaire. De liefde spat van het doek af, maar voor de mantelzorger zie je dat het een hele heftige situatie is.”

Net als vorig jaar wordt op woensdagmiddag de kinderfilm ‘Kapsalon Romy’ vertoond. Om deze luchtige Nederlandse film over een kleindochter en een oma met dementie, werd veel gelachen en het leidde ook tot een mooi nagesprek met het jonge publiek.

Voor meer informatie en het reserveren van plaatsen: https://bioscopenleiden.nl/trianon/special/brein-bios/

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×