Denzyll Hockx (11) was de jongste Leidse deelnemer aan de Dutch Youth Masters. (Foto's: Bruis van Leeuwen)

Europees toptoernooi laat zien: voor bowlen moet je in Leiden zijn

Leiden ontpopt zich steeds meer tot bowlinghoofdstad van Nederland. Bowlingvereniging Leiden Zuid-West is de grootste van het land, Europees kampioen Jord van Weeren is een Leidse bowler en afgelopen twee weekenden werd een van de sterkste bowlingtoernoois van Europa in Leiden gehouden. Zo’n honderd internationale topbowlers in verschillende jeugdcategorieën streden in Bowling Menken aan de Kenauweg om de prijzen.

The day after is organisator Frank Scheffer nog aan het bijkomen. Online stromen de complimenten uit verschillende landen binnen en ook de toeschouwersaantallen zijn bekend: vijf- tot zevenhonderd bezoekers per dag. “Het is heel goed geslaagd”, zegt Scheffer. “Er blijven altijd verbeterpuntjes en er komt heel wat op je af in zo’n week. Maar we mogen helemaal niet klagen. Mijn sociale media ontploffen.” Scheffer nam de organisatie van het toernooi op zich samen met Frank Hoogenboom en Richard van Diest.

De Dutch Youth Masters is onderdeel van de European Bowling Tour Youth, een internationale bowlingcompetitie. In Leiden deden tien nationaliteiten mee. Het Nederlandse toernooi onderscheidt zich van de anderen door het hoge prijzengeld en de materialen die gewonnen kunnen worden. En dat zie je terug in de bezetting van het toernooi. “Bijna alle toppers zijn er. Europees kampioenen, vice-kampioenen. De mooie prijzen gecombineerd met een sterk klassement trekt aan.”

Talent
Vier leden van Bowlingvereniging Leiden Zuid-West bereikten de finaledag. In de categorie onder 13 jaar waren dat Xavi van Diest (4e plaats), Levi van Diest (7e plaats) en Denzyll Hockx (9e plaats). Milan Scheffer werd 3e in de categorie tot 25 jaar. Een mooie opsteker voor de vereniging, waarvan ook veel leden als vrijwilliger deelnemen in de organisatie.

“Het is af en toe stuivertje wisselen met een aantal andere verenigingen, maar met Bowlingvereniging Leiden Zuid-West behoren we zeker tot de grootsten van Nederland”, vertelt Scheffer. “En met een toernooi als dit willen we bowlen in Leiden op de kaart zetten en hopen we natuurlijk op nieuwe leden.” Aan talent overigens geen gebrek bij de vereniging. Zo is Europees kampioen Jord van Weeren nog steeds lid van de vereniging én ambassadeur van het toernooi. Milan Scheffer is Nederlands kampioen onder 19 jaar, Beejée Westerdijk onder 21 jaar en Helma Gruijthuijsen in de 50+ klasse.

  • Levi van Diest
    Levi van Diest
  • Xavi van Diest
    Xavi van Diest
  • Milan Scheffer
    Milan Scheffer
  • Denzyll Hockx
    Denzyll Hockx

 

 

 

 

 

Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×