marktkooplui
Vader en zoon Singh voor hun kraam op de markt. (Foto: Robbert van Cleef)

Onrust bij marktkooplui over gemeentelijke regels: ‘We willen de marktmeester terug’

Leidse marktkooplui willen de marktmeester terug op de markt. Die zou volgens hen de onrust die er nu is bij veel ondernemers kunnen wegnemen. Er wordt nu geklaagd over te strenge regels, te veel lege plekken op de markt en over eindeloos wachten op een vergunning.

De terugkeer van de marktmeester is een oude wens van de marktkooplui, maar toch willen de ondernemers er snel weer over in gesprek met de gemeente. Zeker nadat er woensdagochtend weer een incident was.

Vader en zoon Singh verkopen al jaren kleding op de markt ter hoogte van de oude V&D. Een deel van hun kraam moet volgens de boa’s weg, terwijl die naar eigen zeggen gewoon is toegestaan door de gemeente. “We worden eigenlijk belemmerd door de boa’s. We schijnen geen recht te hebben op dit deel van de kraam”, zegt Singh. “En we hebben geen idee waarom dat is, want we staan hier al jaren.”

Het incident levert enige discussie op tussen de boa’s en de ondernemers. “Het is niet leuk, want ze hebben geen idee hoe moeilijk het voor ons is om onze boterham te verdienen. Dit kost ons gewoon geld.” De boa’s en de ondernemer spreken uiteindelijk af later met elkaar in gesprek te gaan, maar de onenigheid is tekenend voor wat er leeft bij de ondernemers.

Vergunningen
Een stroopwafelverkoper klaagt over het uitblijven van een vergunning voor zijn standplaats. “Ik wacht er al vijf jaar op”, zegt hij. “Terwijl dat normaal binnen zes weken geregeld is. Het is voor mij heel onhandig omdat ik iedere keer maar af moet wachten waar ik kan staan. En soms kan ik dan niet meer langs andere kramen naar die plek toe.”

En dan zijn er nog ondernemers die klagen over lege plekken op de markt. “Dat is slecht voor de uitstraling van de markt.” Een hoop van deze klachten zou volgens de kooplui opgelost kunnen worden door de terugkeer van de marktmeester. “Die weet wat er leeft op de markt en was altijd een aanspreekpunt voor de ondernemers, maar ook voor de bezoekers van de markt”, zegt ondernemer Ron Vergunst.

Wildgroei
De marktmeester verdween een jaar of acht geleden van de markt en daarna namen de boa’s een deel van zijn taken over. “Sindsdien is er een beetje wildgroei ontstaan doordat ondernemers in de toch al beperkte ruimte die hier is stukjes erbij trokken”, zegt Vergunst. “En dat kan de doorstroming voor het publiek en voor de hulpdiensten beperken. Dus ik snap wel dat gehandhaafd moet worden. Maar het zou beter zijn als er weer een dagelijkse controle op de markt is door de marktmeester.”

Vergunst denkt dat daarmee incidenten zoals vader en zoon meemaakten beter voorkomen kunnen worden. “We hopen dat de gemeente snel met de marktcommissie hierover in gesprek wil en dat de gemeente ook goed naar ze luistert.”

Robbert van Cleef in gesprek met ondernemer Ron Vergunst.

Leiden Maatschappij Politiek Centrummarkt Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×