Samen met wethouder Fleur Spijker en Bart Smith, directeur Lumen Holland Rijnland, opende Frouke Lampe op 19 september 2022 het Respijthuis. (Foto: Gerry van Bakel)

Respijthuis Lumen: ‘Een soort B&B met een luisterend oor’

Een groot succes durft teamleider Frouke Lampe het Respijthuis aan de Leidse Hooigracht wel te noemen. “Mensen weten ons te vinden, zijn positief over hun verblijf. Vrijdag 22 september vieren we dat met een open dag. Van 15.00 tot 18.00 uur kan iedereen komen kijken.”

Het Respijthuis zit op de tweede etage van het monumentale pand van Lumen Holland Rijnland, een organisatie die hulp biedt bij psychische problemen. In het Respijthuis kunnen mensen met psychische problemen tot rust komen, uit hun dagelijkse beslommeringen stappen of juist structuur vinden. “Je hebt geen verwijzing nodig om bij ons te komen logeren”, zegt Lampe van Lumen Holland Rijnland. “We horen wel eens dat mensen denken dat ze onder behandeling moeten zijn van een psychiater, maar dat is niet zo.”

Nieuws071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Frouke Lampe van het Respijthuis (Lumen Holland Rijnland) over het eenjarig bestaan.

Er zijn vier slaapkamers, een woonkamer en een kleine keuken en mensen kunnen maximaal veertien dagen komen logeren. “Het gemiddelde is nu elf dagen,” zegt Lampe. “We bieden mensen een adempauze, een soort vakantie. We gaan uit van de behoefte van de mensen die komen logeren. De een wil wat meer structuur en dan kloppen we om 9.00 uur op de deur met de vraag: kom je ontbijten, anderen willen gewoon helemaal tot rust komen. Het is een soort B&B met een luisterend oor.”

Crisis
Sommige gasten komen uit een crisisopvangsituatie en overbruggen zo de sprong van instelling naar huis, voor anderen biedt de een of twee weken in het Respijthuis juist die rust en regelmaat die voorkomt dat ze in de crisisopvang terechtkomen. “Er zijn steeds minder bedden beschikbaar voor opname, dan moet er echt sprake zijn van een crisis. Het Respijthuis voorkomt echt opnames, mensen kunnen bij ons ook ondersteuning krijgen van ervaringsdeskundigen en kunnen hier ook een plan maken hoe ze thuis het anders kunnen gaan doen.”

Vrijwilligers
Het Respijthuis draait deels op vrijwilligers en stagiairs. “We hebben een vaste kern van vrijwilligers, daaromheen wisselt het wel, dus we zijn altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers.” Vrijdag 22 september kunnen geïnteresseerden op bezoek komen in het Respijthuis. Van 15.00 tot 18.00 uur staat de deur open. Graag aanmelden via email: respijthuisleidseregio@lumen-hollandrijnland.nl.

Leiden Maatschappij Regio


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×