De geuzenintocht gaat dit jaar niet door in verband met de slechte weersomstandigheden. (Foto: Chris de Waard)

Geuzenintocht geannuleerd, inschrijving Haring en Wittebrood gaat gewoon door

De Geuzenintocht die sinds een aantal jaren voorafgaat aan de inschrijving voor Haring & Wittebrood en de Grote Hutspotmaaltijd, is donderdagochtend door de 3 October Vereeniging afgelast.

“Door de harde regen en wind is het niet verantwoord om het water op te gaan”, zegt bestuurslid Bettina van Klaveren. Dat geldt ook voor het afvuren van de saluutschoten, waarbij de geuzen welkom worden geheten vanaf het terras bij De Waag. “De veiligheid van onze mensen staat voorop.”


Bettina van Klaveren vertelt waarom de Geuzenintocht is geannuleerd.

Inschrijving
De traditionele inschrijving voor Haring & Wittebrood en de Grote Hutspotmaaltijd gaat gewoon door en begint om 15.74 uur (ook wel 16.14 uur) in De Waag. Inschrijven kan tot 21.00 uur.

Haringborrel
De Leidse studentenvereniging Minerva viert dit jaar het feit dat ze tweehonderd jaar geleden de viering van Leidens Ontzet redde. De studenten doen dat met een heuse Haringborrel in de sociëteit aan de Breestraat. Iedereen die zich heeft ingeschreven voor Haring & Wittebrood is daar, op vertoon van de bon die de 3 October Vereeniging geeft bij de inschrijving in De Waag, tussen 16.30 en 21.30 uur welkom voor een gratis consumptie en een haring. Daar wordt ook teruggeblikt op de gebeurtenissen van 1823 om te vieren dat de Leidse student en de 3 oktoberviering al zo lang met elkaar verbonden zijn.

Vanaf 1574 vierde de Leidse bevolking op 3 oktober Leidens Ontzet. Tót 1823, toen besloot het stadsbestuur de viering niet op 3 oktober plaats te laten vinden. De Leidse studenten wilden deze dag echter niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Er werd besloten de organisatie van het feest zelf ter hand te nemen, ondanks tegenwerking van hogerhand. Voor Sociëteit Minerva – toen gehuisvest in de ‘Twee Kolommen’ op Breestraat 121 – werd haring en wittebrood uitgedeeld en ‘s avonds waren Minerva en de studentenkamers in de stad feestelijk verlicht met kaarsen en olielampen. Dit geslaagde feest is ook de jaren erna herhaald.

Op initiatief van het Leids Studenten Corps werd op 13 mei 1886 de 3 October Vereeniging opgericht. Sindsdien is de Vereeniging verantwoordelijk voor de organisatie van het feest.

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×