De verouderde Vijf Meihal kan volgens Leidse sporters best nog enkele jaren mee. (Foto: Sleutelstad)

Hernieuwd pleidooi voor openhouden Vijf Meihal

Stichting Topsport Leiden en de Leidse Sport Federatie dringen bij de Leidse politiek nogmaals aan op het openhouden van de Vijf Meihal. Begin oktober opent even verderop het nieuwe Sportcomplex 1574, maar als de 3 Octoberhal en de Vijf Meihal gelijktijdig dicht gaan, is er nog steeds onvoldoende ruimte om aan de vraag van de Leidse sportverenigingen te voldoen.

Kort voor de zomervakantie werd een voorstel van de PvdA Leiden door een raadsmeerderheid gesteund. Daarin wordt sportwethouder Fleur Spijker opgeroepen om te onderzoeken of de Vijf Meihal in elk geval het komende zaalseizoen open kan blijven. Dat heeft ze gedaan door een ‘behoeftepeiling’ te houden naar extra zaalruimte.

Tien Leidse sportverenigingen hebben aangegeven hier gebruik van te willen maken. “Maar ze hebben nog steeds niets gehoord”, zegt bestuurslid Winand Steggerda van de Leidse Sport Federatie tegen Sleutelstad. Zowel Topsport Leiden als de Leidse Sport Federatie (LSF) zijn er niet gerust op dat nu wordt besloten om de Vijf Meihal open te houden.

PvdA-raadslid Martijn Otten, bestuurslid Winand Steggerda van de LSF en Topsportcoördinator Reanne van Kleef schoven woensdag aan in Nieuws071 om hun pleidooi kracht bij te zetten.

Basketbal
Uit de inventarisatie blijkt volgens de sportvertegenwoordigers dat er veel behoefte is aan extra zaalsportruimte. In een brief aan de gemeenteraad schrijven Topsport Leiden en de LSF onder andere dat alleen BS Leiden de Vijf Meihal het komende seizoen elke avond al minstens drie uur kan vullen. De grootste basketbalvereniging van Nederland komt al jarenlang ruimte tekort. “Zoals het er nu voorstaat moeten teams op halve veldjes trainen, komt jeugd van 15 à 16 jaar pas na middernacht thuis van de training en zijn de trainingsmogelijkheden voor teams op topniveau ver onder de maat.”

Hockey
Ook de Leidse Hockey Club Roomburg kan haar ruim 1.400 leden in het winterseizoen al jaren geen normaal zaalhockeyseizoen aanbieden. Per seizoen is daarvoor 340 uur nodig. De club heeft in de regio 120 uur bij elkaar gesprokkeld en wil graag 200 uur in de Vijf Meihal vullen. “Zonder deze uren kunnen de leden alleen wedstrijden spelen en niet trainen, met een dramatisch zaalhockeyseizoen en trainingsachterstanden voor de rest van het jaar tot gevolg.”

Badminton en handbal
Twee andere clubs die maar wat graag van de Vijf Meihal gebruik willen blijven maken, ondanks de opening van de nieuwe hal, zijn badmintonvereniging BC Leiden en Handbalvereniging Saturnus. De badmintonners dreigen na een halve eeuw hun vaste clubavond op maandag te verliezen en willen die graag voortzetten aan de Boshuizerlaan. Saturnus moet nu noodgedwongen voor de trainingen op dinsdagavond uitwijken naar Leidschendam, omdat er in Leiden geen ruimte is. Ook zij hebben een verzoek ingediend voor ruimte
in de Vijf Meihal.

Blaashal
Voor de toekomst is in Leiden tijdens het winterseizoen het neerzetten van een blaashal ook een optie voor het creëren van meer ruimte. Dat is met name in die periode van het jaar nodig, omdat buitensporten als handbal en korfbal dan naar binnen gaan. “Op dat moment ontstaat er grote krapte en is er voor de jaarrond huurders niet voldoende plek.” Een blaashal helpt dan om in de wintermaanden tijdelijk meer ruimte te creëren, maar voor komend seizoen lukt dat niet meer. “Alle verenigingen zijn zich ervan bewust dat de Vijf Meihal een tijdelijke oplossing is voor één seizoen. Maar met een blaashal in het vooruitzicht, is dit wel een hele welkome tijdelijke oplossing.”

LOHC in Oegstgeest gebruikt al jaren een blaashal om het ruimtetekort in de wintermaanden op te lossen. (Foto: Chris de Waard)

Donderdagavond komen de LSF, basketbalvereniging BS Leiden en een vertegenwoordiger van de omwonenden van de Vijf Meihal naar het Leidse stadhuis om de leden van de raadscommissie Onderwijs en Samenleving toe te spreken over het openhouden van de Vijf Meihal.

Leiden Politiek Sport Indoor Sportcentrum


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×