Nocturnes (Foto: Inge Reisberman)

Indrukwekkend videodrieluik in de Meelfabriek tijdens de Kunstroute

Fragiel, kwetsbaar en vergankelijk als een zeepbel, zo verbeeldt kunstenaar Inge Reisberman in haar videodrieluik ‘Nocturnes’ het menselijk bestaan. De mens is een periode aanwezig, beweegt zich door de tijd, maar uiteindelijk houdt het bestaan onherroepelijk op.

Reisberman heeft de drie video-items gefilmd in de periode tussen 2019 en 2021 als onderdeel van de serie ‘Homo Bulla’, naar de Latijnse uitspraak van filosoof en theoloog Erasmus over de mens als een vergankelijke zeepbel. De video’s zijn gefilmd in de Meelfabriek en worden tijdens de Kunstroute op 23 en 24 september ook op die locatie getoond.

Artikel loopt door onder video

Inge Reisberman te gast bij Cultuur071.

Ketelhuis
Reisberman: “Ik neem tijdens die twee dagen om 12.00, 13.00, 14.00, 16.00 en 17.00 uur steeds een groepje van maximaal veertig personen mee langs de drie etages van het Ketelhuis waar de video’s te zien zijn. Het Ketelhuis is het oudste deel van de Meelfabriek, het moet nog worden gerestaureerd en is nu dus – waarschijnlijk voor de laatste keer – nog in authentieke staat te bekijken.”

Meditatief
Bezoekers van de presentatie moeten wel even wennen aan de voor de beleving van de video’s noodzakelijke verduistering van de ruimtes in het gebouw. In die duistere en rauwe omgeving zijn de video’s, mede door de soundscape van geluiden van klankschalen, een bijna meditatieve beleving. Voor bezoekers die wat moeilijker ter been zijn, kunnen de steile trappen een bezwaar zijn. Zij kunnen in ‘Koffiebar Grutsk’ op de begane grond een compilatie van films zien die Inge Reisberman in de afgelopen tien jaar in de Meelfabriek heeft opgenomen.

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×