De Wassenaarse burgemeester Leendert de Lange vindt dat zijn gemeente wel genoeg asielzoekers opvangt.

Wassenaar wil geen extra asielzoekers

Met ruim 26.000 inwoners is Wassenaar een kleine gemeente, maar toch vangt het dorp al jaren 930 asielzoekers in de winter op. De komende vijf jaar is de opvang zelfs het hele jaar door beschikbaar. Burgemeester Leendert de Lange noemt Wassenaar een voorbeeld voor andere gemeenten, maar benadrukt niet nóg meer asielzoekers te willen opvangen.

Al vijftien jaar worden asielzoekers in de winter opgevangen in vakantiepark Duinrell. “En dat loopt heel goed. Er is breed draagvlak in de samenleving”, zegt burgemeester De Lange  tegen mediapartner Omroep West. “Recent is er tussen Duinrell, het COA en de gemeente Wassenaar afgesproken dat we dat vijf jaar lang het hele jaar rond gaan doen. Dat loopt dit jaar al goed en er is breed draagvlak in de samenleving.”

De burgervader stipt aan dat er een avond georganiseerd is voor buurtbewoners om de stemming onder de bevolking te peilen. “Daar kwam een handjevol mensen op af. Degene die er waren zeiden: ‘Kunnen we taallessen gaan geven?’ Dat is écht positief.”

Betrokkenheid
De Lange stelt dat de inwoners van Wassenaar inmiddels gewend zijn aan de asielzoekers en hun komst het beste bij de bevolking naar boven haalt. “Er is een enorme betrokkenheid vanuit de samenleving. Vrijwilligers leveren er een bijdrage aan. Voetbalvereniging Blauw-Zwart zorgt er bijvoorbeeld voor dat er voetbaltrainingen zijn voor de asielzoekers. We vangen ook nog vijftig minderjarige asielzoekers op.”

En dat is niet het enige. Ook de asielzoekers steken hun handen uit de mouwen om een bijdrage te leveren. Met een zogeheten bermbrigade wordt er geholpen om het dorp schoon te houden. “Dat is een hartstikke mooie vorm van participatie. Ik denk dat Wassenaar een voorbeeld kan zijn voor heel veel gemeenten hoe je een grote groep asielzoekers op een prettige en rustige manier kan opvangen.”

Oproep
Staatssecretaris Eric van den Burg van Veiligheid en Justitie vroeg onlangs nog om meer opvangplekken in Wassenaar. Daar wil De Lange niet in mee. “Als ik naar de regio kijk, zijn er wel een aantal andere plekken die daar invulling aan zouden kunnen geven. Wassenaar doet met 930 asielzoekers meer dan je zou mogen verwachten.” De burgemeester benadrukt dat de oproep van de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie wat hem betreft duidelijk is. “We moeten met elkaar een oplossing vinden. We laten in Wassenaar gewoon zien dat het kan.”

Maatschappij Wassenaar


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×