Marlous van Wetten zet het terras uit van Café Plantage. (Foto: Chris de Waard)

Cafés Hut van Ome Henne en Plantage weer open

De Hut van Ome Henne en Café Plantage gaan deze woensdagmiddag om 14.00 uur weer open. “Ik kreeg de vergunning gisteravond om 18.01 uur binnen”, vertelt een opgeluchte Marlous van Wetten die vanaf nu de eigenaar is van de voormalige kroegen van Ben Luykx.

Ook Rockcafé Lazaru’s hoort daar nog bij, maar die gaat vandaag nog niet open. “Daarvoor heb ik de vergunning nog niet binnen”, zegt Van Wetten die er vanuit gaat dat ook die derde vergunning elk moment zal worden afgegeven. “Daarom doe ik vandaag ‘de Hut’ open voor de gestaakte wedstrijd Ajax-Feijenoord die vanmiddag wordt uitgespeeld. Normaal gesproken is de Hut van Ome Henne op woensdagen gesloten, maar het café grenst aan Lazaru’s dus de klanten zullen dat wel weten te vinden.”

De nieuwe eigenaresse Marlous van Wetten kan vandaag de voormalige cafés van Ben Luykx weer openen.

Plastic
Terwijl Van Wetten voor het eerst in zes weken de plantjes op de terrrastafeltjes zet (ze zijn wel van plastic, anders moet ik die ook nog in leven houden), laadt de Leidse horecaleverancier Boonekamp het ene na het andere fust bier uit. Binnen worden de speelautomaten weer aangesloten en ook de buren kijken blij verrast naar de bedrijvigheid rond het buurtcafé Plantage. “Ga je weer open?”, roept een buurman van even verderop. Ja dus.

Leidens Ontzet
De vergunningverlening komt bijna geen dag te laat voor Van Wetten. Met de viering van Leidens Ontzet voor de deur, was het wel heel zuur geweest, als de vergunningen pas na 3 oktober verleend waren. “Alleen de vergunningen voor de buitentap heb ik nog niet binnen, maar met het Singelparkdiner kreeg in die binnen een dag”, houdt van Wetten de moed erin. “Dus ik hoop echt dat we op het kermisterrein bij De Hut en Lazaru’s lekker een biertje kunnen drinken en hier in het parkje bij de Plantage met een drankje naar de optocht kunnen kijken.

Bibob
Dat de café dicht waren heeft alles te maken met de vorige eigenaar Ben Luykx. Die kreeg anderhalve maand geleden te horen dat zijn cafés dicht moesten. Dat had te maken met de bevindingen van een Bibob-onderzoek. Daarbij kijkt de overheid onder andere of er geen zwart geld in de bovenwereld wordt geïnvesteerd. “We waren toen al met de overdracht bezig”, vertelt Van Wetten die al achttien jaar voor Luykx werkte. Toen werd duidelijk dat als Van Wetten de zaken zomaar van Luykx zou overnemen, ze geen horecavergunning zou krijgen van de gemeente. Daarop zocht en vond ze een andere investeerder en richtte zelf drie bv’s op, een voor elk café.

 

Economie Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×