Afbeelding ter illustratie. (Foto: Chris de Waard).

Ook in onze regio is blauwtong vastgesteld

De voor schapen dodelijke virusziekte blauwtong verspreidt zich in snel tempo over Nederland. In Gelderland is het virus de afgelopen weken al op meerdere plekken vastgesteld. Zeker twaalf schapen zijn daar aan de ziekte overleden. Ook in Utrecht en Noord-Holland stak het virus de kop op.

Het is voor het eerst sinds 2009 dat de ziekte in ons land voorkomt. Het wordt verspreid door muggen. Inmiddels is het virus ook in onze regio geconstateerd. De ziekte is vernoemd naar een van de symptomen die als gevolg ervan kan optreden, namelijk een blauwe tong. Er is geen vaccin tegen de ziekte.

Uit gegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is het virus inmiddels ook in de regio Holland-Rijnland aangekomen. In een overzicht van 25 september meldt de NVWA besmettingen in de gemeente Alphen aan den Rijn (zeven gevallen verspreid over vier locaties), Leiderdorp (één geval), Hillegom (één geval), Oud Ade (één geval), Rijnsburg (één geval) en Ter Aar (drie gevallen).

Blauwtong wordt overgedragen door de knut. Deze muggensoort kan voor een razendsnelle verspreiding zorgen. Deskundigen spreken van tien kilometer per week. Besmette schapen krijgen een blauwe tong, hoge koorts en zweren in de bek. Ook worden ze kreupel. Ook andere herkauwers zoals geiten, runderen, lama’s en alpaca’s zijn vatbaar voor het virus dat bij mensen overigens geen kwaad kan. Ook huisdieren zoals honden en katten zijn niet bevattelijk voor blauwtong.

Leiden Leiderdorp Maatschappij Regio


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×