(Foto's: Emile van Aelst)

Leidenaren maken zich klaar voor Koraal op Garenmarktplein

Zo’n duizend mensen verzamelden zich gisteravond in de Hooglandse Kerk voor het jaarlijkse oefenen van de koraalliederen voor 3 oktober. Onder leiding van dirigent Wim de Ru werden de liederen uitgebreid doorgenomen en de puntjes op de i gezet. En er werd nog eens benadrukt: de koraalzang is dit jaar niet in het Van der Werfpark, maar op het Garenmarktplein.

Reden voor die eenmalige verhuizing zijn de hekken die nog steeds in het Van der Werfpark om het nieuw ingezaaide gras staan om het goed te laten groeien. “Misschien was het nu net mogelijk geweest, maar toen we de vergunning moesten aanvragen, zag het er niet naar uit dat het kon”, legt Kutsal Yeşilkağit van de 3 October Vereeniging uit. “Dus het Koraal is dit jaar op het Garenmarktplein, om 7.45 uur.”


Emile van Aelst maakte een korte impressie van de oefening.

Het ‘grootste koor van Nederland’ stond gisteren voor nog een aantal verrassingen. Zo was de opstelling in de kerk weer teruggebracht naar de originele setting. De akoestiek van de kerk komt dan beter tot zijn recht en het is makkelijker spelen voor het orkest. De orkestleden kunnen elkaar dan beter horen. Ook meldde dirigent De Ru dat het lied ‘Leiden Vrij’, ondanks vermeld in de feestwijzer, niet wordt gezongen. De partituren zijn nog ‘kwijt’. In plaats daarvan wordt het lied ‘Berg op Zoom’ gezongen en dat werd in de kerk onder luid gejuich ontvangen.

Reanne van Kleef maakte een reportage over het oefenen van de koraalliederen.

Over de zang was De Ru dit jaar weer vol lof: “Ze waren weer fantastisch. De mensen achteraan zitten nu wel ver weg, maar het prachtige is dat de hele groep toch gelijktijdig reageert. Daar heb ik erg van genoten.” Wel hebben de mensen huiswerk meegekregen “Op het lied ‘Mijn land’ moet wel nog even geoefend worden. Daar zit een bepaalde regel in waar men de neiging heeft de verkeerde kant op te gaan.”

De sfeer zat er gisterenavond in de kerk dan ook goed in. Er werd gelachen om de strenge woorden van De Ru tegen de vele solisten die aan een eind van een lied toch nog even hun momentje wilden pakken en vol enthousiasme werden de tips van de dirigent opgevolgd. “Dit is echt een gewaarwording! Al die mensen, al die verbondenheid. En dat mooie zingen. Ik heb me echt ontzettend vermaakt”, vertelt een bezoeker die voor het erst meedeed. Ook komen mensen van buiten Leiden speciaal voor het oefenen terug naar de Sleutelstad. “Helemaal uit Utrecht gekomen ja. Het was weer schitterend. Ik ben zelfs een beetje schoor gezongen.”

De Leidse burgemeester Peter van der Velden was voor het eerst aanwezig. “Ik vond het geweldig! Ik was geroerd door de wijze waarop iedereen zo gepassioneerd meezong. Een mooie opwarmer voor de mooie dagen die komen gaan. Een fantastische traditie.”

Leiden Leidens Ontzet 2023


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×