Sabrina Visscher bij café Oma Rietje dat maandagmiddag weer open gaat. (Foto's: Chris de Waard)

Alle gesloten kroegen voor 3 oktober weer open

Café Oma Rietje Gaat weer open. De bruine kroeg aan de 2e Binnenvestgracht sloot net als zoveel horecabedrijven de deuren toen begin 2020 corona toesloeg. Daardoor duurde het een tijdje voordat duidelijk werd dat er meer aan de hand was.

Het café was destijds in eigendom van dezelfde horecaondernemers die rond datzelfde moment ook de Bruine Boon hadden overgenomen. Net als ‘De Boon’ werd ook Oma Rietje onderworpen aan een zogeheten Bibob-onderzoek waarbij met name werd gekeken naar de financiering van het bedrijf. De overheid wil daarmee witwassen van zwart geld voorkomen. De vergunning kwam niet rond en zo’n anderhalf jaar geleden werd het café verkocht aan Sabrina Visscher. Al die tijd bleef de tap toe.

Vrijdag viel eind van de middag dan eindelijk de vergunning op de mat. “Ik had die ochtend nog een gesprek bij de gemeente. Ik heb toen ook gezegd, geef me anders een proeftermijn van drie maanden, misschien heeft dat geholpen.” Net op tijd voor de viering van Leidens Ontzet kan Visscher de deuren openen. “We gaan knallen op 2 en 3 oktober”, kondigt de kersverse horecaondernemer aan.

Tappen
Kersvers, want horecaervaring heeft Sabrina nog niet echt. “Maar ik kan wel een biertje tappen hoor”, lacht ze terwijl ze deze zaterdagmiddag druk bezig is met het schoonmaken van het café. “En ik heb gelukkig wel wat hulp van mensen die wel ervaring hebben. En maandag komt Heineken alle leidingen doorspoelen.” De brouwerij blijft, net als veel andere zaken in het café, voorlopig zoals het was. “Ik verander nog even niks. Eerst maar eens de loop erin krijgen en wat verdienen. Dan ga ik langzaamaan dingetjes van mijzelf toevoegen.”

Een dolblije Sabrina Visscher vertelt dat haar café Oma Rietje maandag weer open gaat. Dat wordt tevens de vuurdoop voor de kersverse horeca-ondernemer.

Rie
De naam van het café blijft sowieso hetzelfde. “Oma Rietje staat gewoon heel goed bekend bij de Leidenaren”, weet Sabrina. “Ook al was het café onder die naam langer gesloten dan open”, geeft ze toe. Oma Rietje zelf heeft ze niet gekend. Het café is vernoemd naar Rie de Winter. die overleed in het voorjaar van 2020. “Qua muziek hangt het af van de sfeer die er hangt”, zegt de nieuwe kroegbazin. “Dat kan Nederlandstalig zijn, maar ook pop.”

Greet
Hoewel Sabrina Visscher zelf dus geen ervaring heeft achter de bar, komt ze wel uit een familie waar het horecabloed door de aderen stroomt. “En die zit hier nog om de hoek ook”. verklapt Visscher. “Maar ik weet niet of Greet me nog herkent hoor. Ze is mijn oudtante, maar heeft me denk ik dertig jaar niet gezien.” Greet is Greet Visscher van Café het Centrum dat al sinds mensenheugenis op de Nieuwe Beestenmarkt zit.

Huur
Visscher is een gezelligheidsdier en een echte Leidse. “Al woon in nu wel in Katwijk”, geeft ze toe. “Ik kwam altijd als gast bij Oma Rietje en ik vond het altijd een hele fijne plek. Dus anderhalf jaar geleden heb ik de stoute schoenen aangetrokken. Het is een beetje een sprong in het diepe.” Lastiger dan Visscher het al heeft gehad, kan het echter haast niet meer worden.  Sinds ze het café overnam betaalt ze huur voor het pand, zonder dat er inkomsten tegenover stonden. “Wat dat betreft kon de vergunning niet op een beter moment komen, zo vlak voor 3 oktober. En we krijgen ook nog prachtig weer, wat wil je nog meer.”

Ruit eruit
Café Oma Rietje gaat maandag 2 oktober voor het eerst in drie jaar weer open. “Ergens rond 13.00 of 14.00 uur denk”, zegt Sabrina. “Als ook de kermis begint, maar ik ga ook nog even kijken wat de rest doet.” Ook op dinsdag 3 oktober moet het een feestje worden bij Oma Rietje. Tijd voor het aanvragen van een vergunning voor een buitentap was er niet meer. Maar daar heeft Sabrina iets op gevonden: “We gaan het raam eruit halen. en dan tappen we hebben en hebben we op die manier een uitgifteloket.” Na 3 oktober gaat de zaak twee weken dicht. Als het aan Visscher ligt voor het laatst. “Om alle puntjes echt op de i te zetten. En dan hoop ik op 29 oktober, dat is een vrijdag, echt officieel open te gaan.”

Burgemeester
Toeval of niet, maar afgelopen week kreeg ook Marlous van Wetten, de nieuwe eigenaar van de cafés de Hut van Ome Henne, Lazaru’s en Café Plantage de vergunning binnen, nadat de kroegen op last van de gemeente zes weken eerder van de ene dag op de andere gesloten werden. Ligt dat aan het feit dat Leiden een nieuwe burgmeester heeft? Is Van de Velden soepeler dan Lenferink? “Nee hoor”, verzekert de woordvoerder van de burgemeester. “Dat hangt niet aan de nieuwe burgemeester. Maar het is fijn dat vergunningen weer toegekend kunnen worden.” En met dat laatste zijn zowel Van Wetten als Visscher het van harte eens.

Economie Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×