(Foto: Chris de Waard).

Directie Uniper vreest oprukkende woningbouw in Energiepark

De plannen voor de bouw van driehonderd woningen in het Energiepark Leiden tussen de Langegracht en het water van de Maresingel roepen nogal wat vragen op. Dat bleek afgelopen week toen belanghebbenden kwamen inspreken bij de raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling.

Omwonenden vrezen dat overlast waarmee ze ook nu al te maken hebben, verder toeneemt als er honderden extra bewoners in het gebied komen. Ook de hoogte van de nieuwbouw, met name waar die gaat grenzen aan de bestaande bouw langs de Reineveststeeg, zorgt voor opgetrokken wenkbrauwen bij de bewoners van de lage arbeidershuisjes. Vooral als de nieuwbouw dakterrassen krijgt aan de straatkant, vrezen ze voor inkijk.

Directeur André Bosman van Uniper drukte de raadsleden op het hart om ervoor te zorgen dat de centrale voldoende ruimte behoudt.

Warmteboiler
Een andere speler in het gebied maakt zich ook zorgen. Energiebedrijf Uniper wil de centrale aan de Langegracht de komende jaren verduurzamen en moet daarvoor grote installaties op het terrein plaatsen. “Een warmteboiler bijvoorbeeld”, vertelt directeur Corporate Communication André Bosman die naar Leiden was gekomen om de raadsleden deelgenoot te maken van de zorgen van zijn bedrijf.

“Als we worden ingeperkt door de nieuwbouw komen onze plannen om te verduurzamen in het gedrang”, zo vreest hij. Ook overlast die toekomstige bewoners kunnen ervaren als de nieuwbouw te dicht op de centrale komt te staan, kan voor problemen in de toekomst zorgen. Bosman: “We zijn industrie en maken geluid. En we zien nu inperking van ons grondvlak. Dat is ruimte die we nodig hebben.”

CO2-neutraal
Moederbedrijf Uniper Duitsland heeft de ambitie dat in 2030 tachtig procent van de centrales CO2-neutraal is. Volgens Bosman heeft Uniper dan ook geen plannen om de centrale in Leiden te sluiten. “We hebben hier een toekomstbestendig bedrijf. We leveren warmte en stroom voor de  omgeving. Daarvoor moeten we overschakelen naar duurzame technieken, maar wel terwijl de oude activiteiten blijven bestaan. Anders hebben we een tijd lang geen inkomsten en kunnen we geen investeringen doen.”

Duurzaamheid Economie Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×