(Foto's: Chris de Waard)

Leidens Ontzet - Haring en Wittebrood

Bij De Waag was het zoals elk jaar op 3 oktober een drukte van belang bij het uitdelen van haring en wittebrood. Rond 9.00 uur groeide de rij nog wat verder aan, want dat is het moment dat binnen de haring officieel wordt geproefd.

Dat proeven gebeurt door de burgemeester, de voorzitter van de 3 October Vereeniging, de Rector Magnificus van de Universiteit Leiden en de praeses van Minerva. Zodra die hun oordeel hebben uitgesproken, kan het uitdelen weer doorgaan. Er werden dit jaar 25.458 haringen uitgedeeld.

Na het proeven, kon burgemeester Van der Velden het niet laten om ook hier nog een keer de trompet ter hand te nemen. Met de muzikanten van dweilorkest de Steegtoeters, speelde hij moeiteloos niet alleen ‘Jan Klaassen was Trompetter’, maar ook 3 oktober van Rubberen Robbie. Toch geen liedje dat bij in Breda vaak gehoord zal hebben. In de livestream hieronder is het resultaat te horen.

Tip wie volgend jaar niet nog wat langer in de rij wil staan: zorg dat je voor 9.00 uur weer buiten staat. Daar gaan de meesten overigens nog een keer in de rij om de visjes schoon te laten maken, maar wie daar handig mee is, kan dat natuurlijk ook gewoon zelf thuis doen. Niet alle haringen haalden de voordeur overigens. Naast de standjes met haringkakers, werden de eerste haringen al op straat naar binnen gewerkt. Net als hier en daar een Geusje trouwens. Zo heten de wittebroden die de haring vergezellen sinds 2004.

Hieronder de livestream van het proeven van de haring.

https://www.facebook.com/sleutelstad/videos/6835989486443862

 

Cultuur Leiden Leidens Ontzet 2023


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×