Wethouder Daan Binnendijk met de Leiderdorpse meerjarenbegroting. (Foto: Chris de Waard).

Leiderdorp stevent af op miljoenentekort

Net als veel andere gemeenten krijgt ook Leiderdorp de meerjarenbegroting niet sluitend. Dat blijkt uit de begroting voor de komende vier jaar die wethouder Daan Binnendijk  van financiën woensdagmiddag toelichtte tijdens een persbijeenkomst in het gemeentehuis.

“Voor volgend jaar is het nog vrij makkelijk gelukt om de begroting sluitend te krijgen”, vertelt Binnendijk. “Dat ben je als gemeente ook wettelijk verplicht.” Voor 2025 is de Leiderdorpse gemeentebegroting ook sluitend, maar voor de jaren daarna is dat niet gelukt. Voor 2026 en 2027 gapen er financiële gaten van zo’n vier miljoen euro.

Als belangrijke oorzaak noemt Binnendijk de korting van drie miljard euro die het Rijk toepast op het gemeentefonds. “Ongeveer een promille daarvan raakt Leiderdorp”, weet de wethouder. “Dat is dus drie miljoen euro.” Als opgave voor de gemeente ziet Binnendijk voorlopig het dichten van het vierde miljoen. “Ik ga er toch wel vanuit dat het Rijk die enorme korting ongedaan maakt. In elk geval voor een belangrijk deel. Als dat niet gebeurt en over een paar jaar komen daardoor tientallen gemeentes onder preventief toezicht van de provincies, weten ze zich daar ook geen raad. Dat gaat gewoon niet gebeuren.”

Wethouder Daan Binnendijk over de toekomstige tekorten op de gemeentebegroting.

Andere oorzaken voor het tekort op de begroting zijn ook in Leiderdorp de hogere kosten van de jeugdzorg. Die worden namelijk niet helemaal gecompenseerd door het Rijk. Binnendijk: “Tot nu konden we dit opvangen met onze reserves, maar deze zijn niet eindeloos.”

De Programmabegroting 2024 wordt op vrijdag 3 november in de gemeenteraad besproken. “Een dag later beginnen we met nadenken over de oplossingen om het gat in de begroting vanaf 2026 te dichten”, zegt Binnendijk. “Of eigenlijk vanaf 8 november. Dat hebben we met de huidige burgemeester afgesproken.” Op 7 november wordt burgemeester Driessen 70 jaar en neemt ze tijdens een buitengewone raadsvergadering officieel afscheid. Haar opvolger Tjarda Struik mag vervolgens samen met de wethouders haar tanden stuk bijten op de noodzakelijke bezuinigingen.

Leiderdorp Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×