Beheerder Nicolette Bloemendaal van dierentehuis Stevenshage. (Foto: Robbert van Cleef)

Dierenasiels worstelen ondanks liefdevolle opvang met negatief imago

Dierenasiels hebben nog steeds te maken met een negatief imago. Dat zegt beheerder Nicolette Bloemendaal van dierentehuis Stevenshage in Leiden op dierendag. Volgens Bloemendaal zijn de asiels tegenwoordig helemaal ingericht op het welzijn van de dieren en worden bijna alle bewoners uiteindelijk herplaatst. Toch leeft bij veel mensen nog het idee dat veel dieren die in het asiel terecht komen een spuitje krijgen.

Het dierenasiel in de Stevenshof maakt zich deze week klaar voor de open asieldag aanstaande zaterdag. En die open dagen zijn belangrijker voor het asiel dan je zou verwachten. “Wij lopen toch nog vaak tegen vooroordelen aan”, legt beheerder Bloemendaal uit. “Het asiel zou donker zijn, je zou je dier er niet naartoe moeten brengen want ze laten ‘m inslapen zijn dingen we toch nog horen. Maar dat is dus echt niet zo en al heel lang niet meer.”

Bloemendaal vermoedt dat mensen dit beeld toch nog hebben door bepaalde films of documentaires. “Maar het is echt zo dat als een dier plaatsbaar is, en dat is heel vaak zo, het altijd mag blijven totdat we een nieuw baasje gevonden hebben.” Dat kan soms even duren omdat het asiel wel zoekt naar een goede match.

Instagram
Django is een van de honden, katten, konijnen en vogels die in het tehuis in de Leidse Stevenshof liefdevol worden opgevangen. Het is een shiba inu, een ras dat nu populair is op Instagram. Maar dit soort modehonden kunnen ook weer snel uit de mode raken of ze blijken niet te passen bij het baasje. En dat merken ze steeds vaker in het asiel.

“Je merkt wel dat op Instragram bepaalde rassen populair zijn”, zegt Bloemendaal. “En die rassen zien we dan wat vaker terug in het asiel. Maar de shiba inu is best een bijzonder hondje waar je op een bepaalde manier mee om moet gaan en dat kan soms tegenvallen. Dus mensen moeten heel goed onderzoek doen voor ze een dier aanschaffen.”

Passend
Het lukt het asiel om voor ongeveer 95 procent van de dieren een passend nieuw thuis te vinden. “Dat lukt omdat we van tevoren heel goed kijken of het dier dat we meegeven past in de nieuwe situatie. En als we denken dat het niet past, dan zeggen we gewoon ‘nee’. Dat is voor die mensen dan een beetje zuur, maar wij zeggen altijd: we zoeken een mens bij het dier en niet andersom.”

Open asieldag
Het dierenasiel aan de Leidse Kenauweg is zaterdag 7 oktober open voor het publiek van 11.00 uur tot 16.00 uur. Dit jaar is er een exclusieve demonstratie van politiehond Max. Deze herder kwam als asielhond in Stevenshage terecht en is nu een volwaardige politiehond.

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×