Reinier Nijman en Jasmijn de Jong van Minerva
Nu het bijna zover is neemt de spanning toe bij Reinier Nijman en Jasmijn de Jong van Minerva. (Foto: Robbert van Cleef)

Minervanen ontvangen oud-presidentskandidaat Bernie Sanders in Leiden

De Amerikaanse oud-presidentskandidaat Bernie Sanders komt naar Leiden. Sanders is senator en een bekende naam uit de Amerikaanse politiek. In de Stadsgehoorzaal zal Sanders voor 800 studenten praten over zijn nieuwe boek. Aan studentenvereniging Minerva werd een paar weken geleden gevraagd om het evenement te organiseren.

Nu het bijna zover is, neemt de spanning toe bij Reinier Nijman en Jasmijn de Jong van Minerva. In een lege Stadsgehoorzaal kunnen beide Minervanen zich nog niet echt voorstellen dat de zaal straks helemaal vol zit en Bernie Sanders op het podium staat. “Het lijkt nog een beetje onwerkelijk”, zegt praeses Reinier Nijman van Minerva. “We hebben al veel voorbereiding en overleg achter de rug. Maar als je hier zo staat zie ik hem wel zo binnenkomen en in gesprek gaan met de studenten. We kijken er heel erg naar uit.”

Bernie Sanders was onder meer twee keer presidentskandidaat voor de Democraten maar verloor van respectievelijk Hillary Clinton en Joe Biden. In 2015 werd hij door Time Magazine uitgeroepen tot ‘Person of the Year’. Hij heeft een nieuw boek geschreven: It’s OK To Be Angry About Capitalism, Het is oké om kwaad te zijn op het kapitalisme. Om dat boek te promoten maakt hij volgende week een tour door de Benelux waarbij hij behalve Leiden ook Utrecht en Amsterdam aandoet.

Uitverkocht
Beide studenten denken dat het evenement een succes zal worden. “We waren echt in no time uitverkocht. Mogelijk heeft dat te maken met het feit dat de Amerikaanse politiek populair is bij studenten en dat er binnenkort ook verkiezingen zijn.”
Minerva heeft eerder binnen korte tijd grote bijeenkomsten met bekende sprekers georganiseerd. “Begin september zijn we benaderd door het Cultuurfonds”, legt Jasmijn de Jong uit. “Want de uitgever van het boek wilde in Nederland ook iets voor studenten organiseren en toen kwam het Cultuurfonds al snel bij ons uit en dankzij alle inspanningen van onze leden zijn we er nu bijna klaar voor.”

Barack Obama
Of de oud-presidentskandidaat volgende week woensdag nog tijd heeft een praatje met de studenten is de vraag. “Ik hoop vooral dat ik hem even een handje kan geven want dan ben ik maar nog maar één handje verwijderd van Barack Obama”, lacht Jasmijn.

 

 

Leiden Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×