Samen met Melvin Twellaar haalde roeier Stef Broenink in de dubbeltwee goud op het wereldkampioenschap in Belgrado. Zijn club Njord organiseerde daarom een uitgebreide huldiging. Ook mocht Broenink een boot met zijn naam dopen.
Terugblikkend op zijn gouden race, noemt Broenink het nog een beetje onwerkelijk. “We zaten al voor de race in de favorietenrol, dus dat gaf wel spanning. Maar ik voelde al na een paar slagen dat het volgens plan ging. Ik heb niet omgekeken, gewoon gaan”, zegt Broenink, “en bij 1600 meter lagen we wel erg ver voor en kwam de finish al in zicht. Het was nog wel een mix van emoties. Je moet die laatste meters nog wel goed blijven roeien.”
Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met wereldkampioen roeien dubbeltwee Stef Broenink.
Voor de kijkers was het een stuk minder spannend, zij hadden het tweetal al zeer gemakkelijk de serie en de halve finale zien winnen. En in de finale vanaf de start onbedreigd de koppositie innemen, waar de concurrentie zijn tanden alleen maar op kon stukbijten. Na het brons van het roeiduo op het Europees Kampioenschap eerder dit jaar, was in Belgrado de eerste plaats en het goud voor Broenink en Twellaar. Die laatste werd ook in Leiden gehuldigd.
Thuis
“Dit is toch echt mijn thuis, als het om roeien gaat”, zegt Broenink na de huldiging, de handen vol met flessen champagne en een groot boeket bloemen. Bijna had hij de roeisport al opgegeven. Na de zilveren medaille in Tokio, ook met Twellaar in de dubbeltwee, was Broenink even helemaal klaar met roeien op wedstrijdniveau. Maar toen begon en het toch weer te kriebelen. Nu lonken de Olympische Spelen komende zomer in Parijs.
Zelfs de wereldkampioen is niet helemaal zeker van een plek in de boot die al wel gekwalificeerd is. Maar Broenink heeft goede hoop dat hij met Twellaar een gooi mag doen naar het hoogste podium. “Dit was eigenlijk de generale repetitie, dit niveau van tegenstand kom je voor de Spelen niet meer tegen. Officieel ben ik niet zeker, maar ik denk dat wij wel de basis vormen. Maar er zijn wel eens gekkere dingen gebeurd in het roeien.”
Stoppen
Of de Olympische Spelen in Parijs het laatste kunststukje worden van Broenink, blijft de vraag. “Vorige keer zei ik ook dat ik ging stoppen, maar dat is niet gelukt”, zegt Broenink lachend. “We zullen het zien.”
Van de buren, roeivereniging Die Leythe, was een andere wereldkampioen aanwezig. Finn Florijn moet nog een maandje wachten op zijn huldiging, maar kwam graag meeproosten op het feestje van Broenink. “Hij is een vriend en een roeimaatje. Bovendien ben ik vaak bij die Leythe.” Ook voor Florijn is de oude club een tweede huis. “Ik ben hier praktisch opgegroeid. Ik kom graag terug.”
Florijn maakte in Belgrado deel uit van de mannendubbelvier die goud veroverde. “We lagen eerst een stukje achter, maar toen konden we de knop omzetten en gaan inhalen. En toen we er eenmaal voorbij gingen, hielden we het vol tot de finish. Je stort wel een beetje in aan het eind van de race, maar je weet dat hetzelfde geldt voor de andere boten.”
Strijden
Ook voor de dubbelvier geldt dat de boot is gekwalificeerd voor de Spelen en dat de roeiers nog met elkaar moeten strijden om een plekje in die boot. Florijn is vast van plan om bij die uiteindelijke vier te horen. Zijn vorige optreden op de Spelen van Tokio eindige na één race vanwege een positieve coronatest. “Ik hoop zeker mee te gaan naar de Spelen, de plek in de boot maakt me niet uit. En hopelijk zijn het Spelen zonder angst.”
Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met wereldkampioen dubbelvier Finn Florijn.
Naast Broenink werden ook andere roeiers van Njord geëerd: Dolf Rutten, Claire de Kok, Hannah Otterloo, Thijs Tas en Lisa Bruijnincx.
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907