Vers van de stadsdichter op de muur van De Meelfabriek. (Foto: Frank Steenkamp)

Leiden start 'dichterlijke' isolatiecampagne

Met de leus ‘Wil jij mijn dichter zijn?’, geprojecteerd op een muur van de monumentale Meelfabriek, is dinsdagavond een nieuwe Leidse isolatiecampagne gelanceerd. Vijf toepasselijke verzen van stadsdichter Zoë van de Kerkhof moeten Leidse huizenbezitters inspireren om aan de slag te gaan.

Dichten is verzen schrijven, maar ook afsluiten – zoals bij het isoleren van je huis. Die dubbele betekenis wordt in de isolatiecampagne speels uitgewerkt. En dat met een vette knipoog naar de meer dan honderd muurgedichten die Leiden rijk is, van beroemdheden als Jan Wolkers, Leo Vroman of Octavio Paz.

Zelf
Dat dit isolatie-offensief hard nodig is, was op deze zwoele oktoberavond nog niet te voelen. Dus wethouder Yvonne van Delft legde het nog eens uit: het energieverbruik van woningen moet verder omlaag en het is niet nodig om te wachten op nieuwe warmtenetten. Elke eigenaar van een wat ouder huis kan zelf stappen zetten, door betere isolatie van dak, muren, vloer en kozijnen.

“We weten het allemaal wel”, zei Van Delft. “Maar mensen vragen zich toch vaak af: waar zal ik beginnen?” De nieuwe campagne geeft daarvoor tips, en moet mensen opnieuw wakker schudden. “Je moet eerst beseffen dát dit belangrijk is. Dan pas ga je kijken wat je zelf kunt doen.”

Niet op muren
De vijf gedichten van de stadsdichter komen op posters te staan en zijn opgenomen in een kleurige folder. Die wordt verspreid via de energiecoaches van Energiek Leiden. Ook zijn ze vanaf volgende week te vinden in bibliotheken, bij het energieloket van mboRijnland en bij het mobiele energiepunt dat dit najaar op wisselende plekken in de stad zal staan. De tips van de campagne zijn ook, zonder dichtregels, te vinden op de website huisisolerenleiden.nl.

Op Leidse muren zullen de gedichten vooralsnog niet verschijnen. De gemeente en dichter Zoë van de Kerkhof zouden dat wel willen. Maar deze verzen zijn in opdracht gemaakt. Ze voldoen daarmee niet aan strenge definities van ‘kunst’, waarin de kunstenaar volledig vrij is in de keus van onderwerp en vorm. De eenmalige projectie bij De Meelfabriek was daarom voorlopig het enige muurgedicht in deze campagne.

Duurzaamheid Leiden verduurzaming


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×