Discussies in het Academiegebouw van vertegenwoordigers van studenten, curatoren en senaat. (Foto: Nationaal Archief)

Onderzoek oud-leden Minerva: 'Studeren in Leiden in tijden van revolutie'

Het studentencorps lijkt van buiten een bolwerk van conservatisme. Maar klopt dat beeld wel? Oud-leden van studentenvereniging Minerva uit de periode 1967-1971 namen deel aan een enquête over hun studietijd. Over de uitslagen van dit onderzoek verscheen op 11 oktober een boekje met de titel ‘Studeren in Leiden in tijden van revolutie’.

Het werd geschreven door Pieter Slaman, universiteitshistoricus bij de Universiteit Leiden. Peter Sigmond, gepensioneerd historicus en zelf reünist, was een van de initiatiefnemers van het onderzoek.

“In de jaren dat deze oud-leden hun studie in Leiden begonnen, gebeurden er allerlei dingen in de maatschappij en bij de universiteit”, vertelt Slaman aan tafel bij Cultuur071. “De oude verhoudingen werden ter discussie gesteld en studenten eisten een democratisch bestuur. In de studentenverenigingen werd de vraag gesteld of ze zo elitair zouden blijven, met hun typische tradities zoals het kaalscheren van de nieuwe leden tijdens de ontgroening. Dat zorgde voor veel tumult.”

Sigmond beschrijft hoe studentenvereniging Minerva ontstond:  uit een fusie van het Leidsch Studenten Corps en de Vereeniging van Vrouwelijke Studenten te Leiden. De oud-leden, inmiddels de 70 gepasseerd, vulden vragen in over de reden van hun keuze voor Leiden en voor hun studie, wat ze met hun studie hebben gedaan, waar ze tijdens hun studie woonden, en ook wat ze destijds vonden van de ontwikkelingen binnen universiteit en samenleving.

Geen scherpe tegenstellingen
“Binnen de studentengemeenschap was er in die tijd een kleine groep actieve progressievelingen en een grote massa die wel geïnteresseerd was maar een afwachtende houding aannam. Grappig genoeg bleek dat binnen het corps en VVSL niet anders. Als je scherp gaat kijken, bleek dus dat die tegenstellingen tussen corpsleden en andere studenten lang niet zo scherp zijn.” Slaman legt een link naar het heden: “Ik denk dat we dit vandaag de dag ook moeten bedenken: dat de tegenstellingen massiever overkomen dan ze in werkelijkheid zijn.”

Pieter Slaman en Peter Sigmond vertellen bij Cultuur071 over het boekje ‘Studeren in Leiden in tijden van revolutie’.

Cultuur Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×