Aankondiging op een boom in het Bos van Bosman van de voorgenomen opknapbeurt van het park. (Foto's: Louis Smit)

PvdD, VVD en D66 tegen grote ingrepen in Bos van Bosman

De Partij voor de Dieren (PvdD), de VVD en D66 willen dat de gemeente Leiden afziet van grote ingrepen in het Bos van Bosman tussen de Wassenaarseweg en de Blauwe Vogelweg. Een nieuwe ingang, een loopbrug en een extra pad zorgen ervoor dat het drukker wordt en dieren in het piepkleine park nog minder leefruimte hebben, zo stellen zij in schriftelijke vragen aan het college van Leiden.

“Laat die dieren met rust. Er vliegen sperwers, bosuilen, ijsvogels, in mei was er zelfs een wielewaal. Dat is echt heel bijzonder, koester dat nou”, voegt gemeenteraadslid Laura Delver van de PvdD daaraan toe in een interview met Omroep Sleutelstad.

Eens in de vijfentwintig jaar worden alle parken in Leiden opgeknapt en opgefrist. Nu is het Bos van Bosman aan de beurt. Maar volgens Delver is die opknapbeurt te ingrijpend: waarom zou je een nieuwe ingang aanleggen terwijl er zestig meter verderop al een andere ingang is?

Voetgangersbrug
“Er komt een voetgangersbrug over een eilandje waar al tien jaar niets gebeurt waardoor er heel bijzondere dieren zitten”, benadrukt ze. “Ook wil de gemeente een olifantenpaadje waar af en toe kinderen spelen formaliseren. Dat wordt gewoon een extra pad.”

Volgens Delver zijn er ook andere redenen om af te zien van radicale acties, zoals de hoge kosten van zo’n opknapbeurt. Bovendien zou de aanleg van een nieuwe ingang het ontwerp van het Bos van Bosman aantasten. Dat ontwerp is van de bekende landschapsarchitect Leonard Springer (1855-1940).

Motie
Delvers PvdD-collega Lianne Raat wijst erop dat de voorgenomen ingrepen in het park in strijd zijn met een aangenomen motie van haar partij uit 2015. Daarin staat dat de gemeente ‘ten aanzien van het groenbeleid voor het Bos van Bosman een conserverende houding moet aannemen en het bos en zijn bewoners moet beschermen door het met rust te laten en alleen het hoogst noodzakelijke onderhoud te plegen.’

  • Lianne Raat en Laura Delver van de Partij voor de Dieren
    Lianne Raat en Laura Delver van de Partij voor de Dieren

Lianne Raat en Laura Delver van de Partij voor de Dieren bij Nieuws071.

Duurzaamheid Economie Leiden Maatschappij Bos van Bosman


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×