Gezond071 over de risico's van vapen, met Greet Meesters, Ellen van der Linden en Merve Kiliç. (Foto: Gerry van Bakel)

Gezond071: Meer aandacht nodig voor schadelijke effecten van vapen

De e-sigaret is onder de naam vape enorm populair onder jongeren. Maar roken doen ze ook nog: jongeren blijken de vape af te wisselen met tabakssigaretten. En vapes bevatten nog veel meer nicotine, zegt het Trimbosinstituut. In Gezond071 spreken een jeugdarts en docent hun zorgen uit.

In Gezond071 deze maand aandacht voor het nieuwe roken: vapen. De e-sigaret was oorspronkelijk bedoeld om mensen van het roken af te krijgen, maar dankzij zoete smaakjes en uitgekiende marketing werd een nieuwe markt aangeboord. Vooral jongeren vinden de nieuwe e-sigaret interessant. Het Trimbosinstituut waarschuwt voor deze nieuwe trend. Binnenkort zijn de fruitsmaakjes verboden en mogen de vapes alleen naar tabak smaken.

In de studio zijn te gast Merve Kiliç, docent Burgerschap aan mboRijnland en jeugdarts Ellen van der Linden van Jeugdgezondheidzorg. Kiliç merkt dat veel studenten op haar school zowel vapen als gewoon roken. “Soms zelfs in de les. Roken en ook vapen is natuurlijk verboden binnen school. De risico’s van vapen zijn niet gering.” Dat laatste beaamt jeugdarts Van der Linden. “Er zit heel veel nicotinezouten in e-sigaretten, dat is minder scherp, maar niet minder schadelijk.”

Geld
Het roken van e-sigaretten is net als tabakssigaretten niet goedkoop. Al heeft niet iedereen dat op zijn of haar netvlies. Kiliç: “We hebben laatst bij de les budgetbeheer er ook over gesproken. En dan valt het de studenten wel tegen hoeveel geld ze eraan kwijt zijn. Dat hadden ze eigenlijk helemaal niet in de gaten.”

Van der Linden vindt dat er meer aandacht moet komen voor de schadelijke effecten van e-sigaretten. “Longaandoeningen, maar ook hersenbeschadigingen. En het is nog veel verslavender dan gewone tabakssigaretten.”

Stop-app
Stoppen met vapen werkt grotendeels op dezelfde manier als stoppen met roken van tabakssigaretten zegt Van der Linden. “Dat kan ook via een app. Zoals de Stopstone app.”

Kijk voor meer informatie over stoppen met roken en/of vapen op  de website van het Trimbosinstituut.

De volgende uitzending van Gezond071 is op woensdag 8 november. Het onderwerp is dan preventie suïcide. Denk je wel eens aan zelfdoding? Neem dan contact op met 113 Zelfmoordpreventie. Of bel 0800-0113.

 

 

 

 

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×