Wethouder Yvonne van Delft en Energiek Leiden-voorzitter Tjitske Veldkamp bij een informatiebijeenkomst in de Merenwijk in 2022. (Archieffoto: Louis Smit)

Samenwerking met Energiek Leiden moet transitie versnellen

De gemeente Leiden en de coöperatie Energiek Leiden starten een meerjarige samenwerking om Leiden sneller te laten overstappen op schonere energie door ideeën uit de wijken te ondersteunen. Zo komt er een ‘kwartiermaker Warmte’ voor het verder ontwikkelen van lokale warmteprojecten. De samenwerking is onderdeel van de regierol die de gemeente wil invullen in de huidige fase van de energietransitie, zo zegt een woordvoerder.

De gemeente kent Energiek Leiden voor 2023 in totaal een subsidie toe van 170.835 euro, waarvan een bedrag van 65.000 euro bestemd is voor nieuwe rondes van de Energiefixers voor komend stookseizoen. Voor 2024 kan opnieuw subsidie worden aangevraagd.

In 2050 moeten alle huizen en andere gebouwen in Leiden zonder aardgas verwarmd worden. Dat betekent een omschakeling naar schonere energie. “Niet alleen de gemeente, maar ook bewoners zijn aan zet. En die kunnen vaak wel hulp gebruiken. Energiek Leiden biedt die hulp en speelt een rol als verbinder en kwartiermaker”, aldus de gemeente Leiden.

Energiecoaches
De samenwerkingsovereenkomst werd op 11 oktober ondertekend door wethouder Yvonne van Delft van Energie, Werk en Inkomen en voorzitter Tjitske Veldkamp van Energiek Leiden. Wat mogen huurders en huiseigenaren van de samenwerking met de energiecoöperatie met haar 270 leden verwachten? In ieder geval dat energiecoaches van Energiek Leiden beschikbaar zijn voor advies over energiebesparende maatregelen en het verduurzamen van de woning. Daarnaast gaan professionele ‘buurtinitiatiefbegeleiders’ aan de slag om projecten op te starten en te ondersteunen.

In september liet de gemeente Leiden weten dat zij zelf meer regie op de energietransitie wil voeren.  Ze nam afscheid van de energie-wijkambassadeurs. Energietransitie noemde zij een thema met grote maatschappelijke belangen waar participatie en draagvlak van groot belang zijn. Er is daarom, zo zei zij, behoefte aan heldere, meer zakelijke relaties met een bundeling van uitvoerende initiatieven en instanties in de stad.

Tussenschakel
Cent van Vliet van burgerinitiatief Tegengas in de Merenwijk is verrast door de samenwerking met Energiek Leiden. “De gemeente schuift hiermee haar eigen verantwoordelijkheid af en zet er een schakel tussen. Waarom kan de gemeente zelf niet doen wat ze nu delegeert? In de Merenwijk is de gemeente bijvoorbeeld rechtstreeks betrokken bij de startnotitie  voor het wijkuitvoeringsplan”, zo zegt hij.

“Als je wilt versnellen, dan moet je investeren in de beschikbaarheid van duurzame energie en de opslag ervan. En dat gebeurt niet. Een kwartiermaker Warmte is een vreemde figuur als je beseft dat vanuit verscheidene wijken en vanuit de gemeenteraad wordt aangedrongen op integrale transitie met niet alleen warmte maar ook koeling, opslag en elektriciteit. Leg zonder tussenschakels een directe verbinding met de brede deskundigheid die in de wijken aanwezig is.”

Duurzaamheid Economie Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×