Ron Bosman wil wel degelijk dat het Denksportcentrum Leiden gaat verhuizen. (Video: Jelle Broekstra en Robbert Beurse)

Denksportcentrum wil nog steeds verhuizen: 'wethouder vergist zich'

Denksportcentrum Leiden is nog steeds op zoek naar een nieuw onderkomen. Het huidige pand aan de Robijnstraat is veertig jaar oud en voldoet, ondanks een recente verbouwing, niet aan de energiewensen van de gebruikers. De stichting zegt dan ook verrast te zijn door de brief van sportwethouder Fleur Spijker waarin ze de gemeenteraad laat weten dat het Denksportcentrum afziet van een verhuizing naar de Vlietzone.

Na een onrustige periode, waarin het pand aan de Robijnstraat verschillende keren van eigenaar wisselde, het bestuur aftrad en er ruim vijftig verschillende mogelijke locaties voor een nieuw denksportcentrum werden bezocht, besloot de stichting in 2022 om het huidige gebouw flink te verbouwen. “We hebben de plafonds opnieuw geverfd, ledverlichting aangebracht en de centrale (gas) verwarming is vervangen door een elektrische installatie”, legt secretaris Ron Bosman van het Denksportcentrum uit.

Aanpassingen
Bosman vertelt dat de aanpassingen nodig waren om ervoor te zorgen dat het centrum nog enkele jaren gebruikt kan worden. “Maar dat betekent niet dat we niet meer willen verhuizen. Het spijt me om het zo te moeten zeggen, maar de wethouder vergist zich. Het gebouw is oud en ondanks de aanpassingen niet energiezuinig. Kortom: goed voor de korte termijn maar in de toekomst moeten we hier echt wel weg”, stelt hij.

Blauwkras
In overleg met de gemeente had de stichting zelfs al een nieuwe plek op het oog. “Toenmalig wethouder Paul Dirkse stelde voor om naar de Vlietzone te gaan. Op de plek postduivenvereniging ‘De Blauwkras’ konden we een mooi nieuw denksportcentrum neerzetten. De gemeenteraad, die hier uiteindelijk over gaat, steunde het voorstel en met wat overtuigingskracht van onze kant waren ook onze leden enthousiast over de plannen”, weet Bosman.

Brief
De verbazing was dan ook groot toen de huidige sportwethouder, na een bezoek aan het recent verbouwde centrum, onlangs in een brief aan de gemeenteraad liet weten dat de verhuizing van de baan is. “De stichting heeft de locatie zodanig verbouwd, dat de activiteiten daar voor langere termijn gewaarborgd zijn. De locatie Blauwkras is daarmee niet meer nodig voor een eventuele verhuizing van de Stichting Denksport Leiden”, meldt zij schriftelijk op 5 oktober 2023.

Niet genoeg plek
Het bestuur van het centrum vermoedt dat de plannen van de gemeente om een deel van de Vlietzone in te richten als kleinschalig bedrijventerrein botsen met de bouw van een nieuw denksportcentrum. “Er is dan niet genoeg plek om een gebouw neer te zetten dat aan onze eisen voldoet”, zegt Bosman.

Wethouder Spijker kan in verband met de herfstvakantie niet direct reageren en verwijst terug naar haar brief. Bosman is van plan om zich als inspreker te melden bij de volgende commissievergadering van de gemeenteraad. “De gemeente heeft ingestemd, dat kunnen ze niet zomaar terugdraaien”, zegt hij strijdbaar.

Leiden Maatschappij Sport


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×