Kunstenaar Ankie Stoutjesdijk ontwerpt een glas-in-loodraam voor Henri Lenferink. (Video: Jelle Broekstra en Robbert Beurse)

Leidse kunstenaar werkt in het geheim aan raam voor Lenferink

Kunstenaar Ankie Stoutjesdijk werkt al maanden in het geheim aan een bijzonder project. Ze is door de gemeente Leiden gevraagd om een glas-in-loodraam te ontwerpen voor oud-burgemeester Henri Lenferink. Het raam wordt uiteindelijk, naast die van andere oud-burgemeesters, in het Leidse stadhuis geplaatst.

Om tot het ontwerp te komen, ging de kunstenaar uitgebreid in gesprek met (toen nog) burgemeester Lenferink en de mensen om hem heen. “Ik wilde eerst een goed beeld krijgen van zijn werk in de afgelopen twintig jaar in Leiden. Wat heeft hij voor Leiden betekend? Maar ook wat vindt hij persoonlijk belangrijk? En wat niet?”, legt Stoutjesdijk uit.

Schetsen
De gesprekken leidden tot schetsen. “Je gaat dingen uitproberen. Kijken wat werkt en wat niet. Het moet ook technisch wel allemaal kunnen en het moet passen bij de ramen die er nu al hangen. Tenslotte wil je dat het heel persoonlijk voor Henri Lenferink is. En dan ga je schetsen, heel veel schetsen. Tot je op een gegeven moment denkt: nu heb ik iets”, vertelt de kunstenaar.

Geheim
Het ontwerp is inmiddels af, maar nog strikt geheim. “Aan het eind van het jaar wordt het raam tijdens een raadsvergadering aan de gemeente onthuld. Tot dat moment mag ik er nog niets over zeggen. Zelfs de oud-burgemeester weet niet hoe het er uit komt te zien.” Het raam komt te hangen in een gang op de tweede verdieping van het stadhuis. Daar hangen ook de glas-in-loodramen van de laatste zes Leidse burgemeesters: van Kinschot, van der Willigen, Vis, Goekoop, Postma en waarnemer Wolter Lemstra.

Opnieuw
Dat Lemstra er ook hangt zou zomaar kunnen betekenen dat in de toekomst ook de huidige waarnemend burgemeester Peter van der Velden met een glas-in-loodraam wordt herdacht. Stoutjesdijk ziet wel mogelijkheden. “Ze hebben mij nog niet gebeld en voorlopig heb ik mijn handen vol aan het raam voor Lenferink. Maar het lijkt mij wel heel gaaf om volgend jaar weer een glas-in-loodraam te mogen ontwerpen voor een oud-burgemeester. Dus wie weet…?”

Cultuur Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×