ZZ Leiden wint van BCM uit Duinkerken in eerste duel Europe Cup. (Foto's: Chris de Waard, hoofdfoto: Gerry van Bakel)

ZZ Leiden spoelt bittere nederlaag tegen Den Bosch weg met winst in nieuwe topsporthal

Na een fysieke wedstrijd tegen BCM uit Duinkerken kon ZZ Leiden met een lach de kleedkamers opzoeken. In de Europese competitie werd woensdagavond de eerste winst behaald. De mannen van ZZ Leiden schuwden de duels niet en beten zich vast in het Franse team dat na het eerste kwart niet meer op voorsprong kwam.

In de eerste tien minuten vonden de Duinkerkers beter de basket en hengelden Leiden vooral veel fouten binnen. Maar toen de driepunters bij Luuk van Bree begonnen te lopen, trok het hele team zich daar aan op. Bij rust was de stand 41-31. BCM wist steeds wel dichterbij te komen vooral dankzij topscoorder Lauren Jackson. De spelverdeler aan Franse kant wist steeds behendig door de Leidse verdedigingslinies heen te breken en te scoren.

Maar ZZ Leiden liet zich niet gek maken en behield steeds het voordeel. Ondanks dat de nieuwe hal niet was uitverkocht, zat de stemming er goed in bij het publiek. De Franse spelers en de scheidsrechters werden geregeld getrakteerd op striemende fluitconcerten. Uiteindelijk beslisten Van Bree, Roeland Schaftenaar en aanvoerder Marijn Ververs de wedstrijd in de laatste minuut vanaf de vrije worplijn. Eindstand 77-69.

ZZ Leiden speler Luuk van Bree over de gewonnen eerste Fiba Eurocup-wedstrijd in Sportcomplex 1574.

Aanvoerder Marijn Ververs van ZZ Leiden Basketball over de wedstrijd tegen het Franse BCM Dunkerque.

Feyenoord
Met deze overwinning in de poulefase van de Fiba Europe Cup kon ZZ Leiden de zware verliespartij tegen Heroes Den Bosch van anderhalve week een beetje vergeten. In de BNXT-league treedt het team van coach Doug Spradley zondag 22 oktober in Rotterdam aan tegen Feyenoord.