Burgemeester Jaensch maakt trots een foto van het nieuwe schildje aan zijn huis. (Foto: Robbert Beurse)

Nieuw monumentenschildje in Oegstgeest: burgemeester heeft de eerste

De gemeente Oegstgeest heeft een nieuw herkenningsschildje voor aan de monumenten in het dorp. Het nieuwe uiterlijk geeft duidelijker aan dat een bepaald gebouw de status van gemeentelijk monument heeft. Donderdag kreeg burgemeester Emile Jaensch, die zelf in een monument woont, het eerste exemplaar uitgereikt.

Op de oude schildjes is naast de kleuren van de Oegstgeester vlag (geel-rood) de letter ‘M’ te zien. “De M staat voor monument, maar dat is niet voor iedereen duidelijk. Met de nieuwe schildjes is er geen twijfel meer. Hierop staat duidelijk ‘Gemeentelijk monument’ te lezen”, vertelt Quint Bosch namens de gemeente.

Burgemeester Jaensch woont in ‘De Kosterij’ van de Groene Kerk. “Ik huur dit prachtige pand uit 1908 van de kerk. Ondanks dat ik geen koster ben mag ik hier wonen en dat vind ik geweldig”, vertelt hij trots nadat het nieuwe schildje naast de voordeur van zijn woning is bevestigd.

Het nieuwe schildje is zo ontworpen dat het perfect past op de plek van zijn voorganger. “Je schroeft de oude schroefjes los, verwijdert het schildje, brengt de nieuwe aan en zet hem met dezelfde schroefjes weer vast. Er hoeft dus niet in de gevel geboord te worden”, legt Bosch uit. Het voorkomen van (extra) boorgaten aan de buitenkant van een monument was een van de voorwaarden die de gemeente stelde aan het ontwerp.

Jaensch vindt het nieuwe schildje erg mooi en maakt trots een foto van het eerste exemplaar dat naast zijn eigen voordeur hangt. Bewoners van de andere 65 gemeentelijke monumenten in Oegstgeest moeten zelf contact opnemen met de gemeente om een nieuw bordje te krijgen. “Wij vinden het leuk om met iedereen even persoonlijk contact te hebben. Per woning zullen we afspreken of we het bordje komen brengen of dat de bewoner hem bij het gemeentehuis ophaalt”, zegt Bosch.

De nieuwe schildjes worden gratis verstrekt aan bewoners van gemeentelijke monumenten in Oegstgeest.

Maatschappij Oegstgeest


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×