De Maasduin schapen van de kinderboerderij in Voorschoten zijn vooralsnog gezond. (Foto ter illustratie: St. Kinderboerderij Voorschoten)

Kinderboerderij Merenwijk: drie schapen overleden aan blauwtong

Het aantal gevallen blauwtong neemt ook in onze regio nog steeds toe. De virusziekte is niet besmettelijk, maar wordt verspreid door de knut. Deze kleine muggensoort richt een ware slachting aan onder met name schapen. Ook bij de kinderboerderij in de Merenwijk zijn meerdere schapen ziek geworden. Drie zijn er overleden.

De gemeente Leiderdorp meldt dat de ziekte tot nu toe geen gevolgen heeft voor de kinderboerderij in Leiderdorp. Ook in Voorschoten is de kinderboerderij vooralsnog de dans ontsprongen. “Maar ik heb momenteel ook niet zoveel schapen”, vertelt beheerder Sandy Seijn. “En de vier schapen die ik op de boerderij heb, zijn Maasduinschapen. Dat is een beetje een oerras. Misschien zijn die er wel minder vatbaar voor.” Seijn hoort wel om zich heen dat op meerdere plekken in het buitengebied van Leidschendam en Voorschoten schapen met blauwtong zijn besmet.

Op andere plekken in Leiden waar schapen lopen, is nog geen blauwtong geconstateerd. Het gaat daarbij om de schapenweides in de Stevenshof, park Kweeklust, de Leidse Hout en Cronesteyn. Ook deze schapen worden verzorgd door medewerkers van de kinderboerderij, die momenteel dus extra goed opletten of de dieren symptomen vertonen.

Eind september werd duidelijk dat blauwtong ook onze regio had bereikt. Het aantal gevallen in Holland Rijnland is de afgelopen maand fors gestegen. Met name in de Rijn- en Veenstreek.  Alphen telde een maand geleden zeven gevallen, inmiddels zijn dat er ruim dertig. In Ter Aar zijn inmiddels meer dan twintig besmettingen vastgesteld. Dat waren er drie. In Leiderdorp steeg het aantal bekende besmettingen van één naar drie en in Hillegom en Oud Ade verdubbelde het aantal van één naar twee.

Schapen met blauwtong lijden hevige pijn aan onder andere de hoeven. Ook krijgen ze blaren in hun bek, waardoor ze niet meer kunnen eten. Ook andere dieren, zoals koeien en geiten zijn vatbaar voor de ziekte, maar worden meestal minder ziek. Er is nog geen vaccin tegen blauwtong. Meer informatie over blauwtong staat op de website van de NVWA.

Leiden Leiderdorp Maatschappij Regio Voorschoten


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×