Na een half jaar sluit Plien's alweer haar deuren. (Foto: Robbert Beurse)

Doek valt alweer voor Plien's Versmarkt: 'We hebben het een half jaar geprobeerd'

De laatste groentewinkel in Zoeterwoude sluit over een paar weken opnieuw voorgoed haar deuren. Alweer. Want toen de laatste lokale groenteboer, Huub van Teijlingen, in maart van dit jaar met pensioen ging, had hij geen opvolger en dreigde de buurtwinkel te verdwijnen. Na de laatste werkdag van Van Teijlingen trok een Zoeterwouds echtpaar de stoute schoenen aan en kondigde groots aan weer een groente- en fruitwinkel in het pand te starten. Pauline Blom en Bastiaan Smeenk openden in juni 2023 Plien’s Versmarkt. Na amper zes maanden laten de ondernemers weten dat ze hun winkel weer gaan sluiten.

Op zaterdag 11 november is Plien’s Versmarkt voor het laatst open. “We hebben het een half jaar geprobeerd. Maar het is helaas niet gelukt”, vertelt Smeenk. De lange werkdagen en minimale inkomsten vragen teveel van het jonge gezin. “Pauline werkt zestig uur per week in de winkel en ik heb een fulltime baan ergens anders. Ons gezin lijdt hieronder. Je wilt ook tijd en aandacht voor je kinderen en dat hebben we nu onvoldoende”, verklaart Smeenk het besluit.

Duurder
Dat het in de huidige tijd lastig is om een dergelijke buurtwinkel draaiend te houden, wisten de ondernemers. Voorganger Van Teijlingen zei al eens tegen Sleutelstad dat de concurrentie met de supermarkt bijna niet te winnen is in een klein dorp als Zoeterwoude. “Er zijn wel klanten die zien dat onze producten beter en lekkerder zijn, maar we zijn ook duurder. Dit soort winkeltjes gaat het niet redden”, vertelde hij vlak voor zijn pensioen.

Proberen
Blom en Smeenk gingen de uitdaging aan. “We vonden het jammer om te zien dat een lokale onderneming zou verdwijnen en vonden dat je dan zelf in actie moet komen. We hebben vooraf met elkaar afgesproken dat we het een half jaar gingen proberen. Het was een geweldige tijd, we hebben het met veel plezier gedaan”, zegt Smeenk.

De afgelopen periode zijn de ondernemers met verschillende partijen in gesprek gegaan over een mogelijke overname. “Er bleven uiteindelijk drie serieuze kandidaten over, maar helaas is er niets uitgekomen en sluiten we over een paar weken definitief de deuren.”

Maatschappij Zoeterwoude


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×