@ease is gevestigd aan de Hooigracht 12 in Leiden. (Foto: Jelle Broekstra)

@ease Leiden viert anderhalfjarig bestaan met open dag

Om hun anderhalfjarig bestaan te vieren, organiseerde welzijnsorganisatie @ease Leiden maandag een open dag. De deuren aan de Hooigracht 12 in het Leidse stadscentrum zijn dagelijks geopend voor jongeren, maar tijdens de open dag is iedereen welkom om een kijkje te nemen.

De organisatie richt zich op jongeren tussen de 12 en 25 jaar die worstelen met mentale problemen. Rond die leeftijd ontstaan de meeste psychische klachten. Toch zoekt slechts dertig procent van die groep hulp, waardoor de zorg die nodig is vaak te laat op gang komt. Reden voor @ease om op een laagdrempelige manier het gesprek met jongeren aan te gaan.

Locatiebeheerder Léon Chiata en vrijwilliger Sander over @ease Leiden.

Anoniem
Bij de @ease locaties kunnen jongeren binnenlopen, chatten of mailen. Er volgt dan een gratis, anoniem besprek. “Je hoeft geen afspraak te maken, er worden geen dossiers bijgehouden, niemand hoeft iets van je bezoek af te weten”, legt locatiebeheerder Léon Chiata uit.

Zodra iemand binnenkomt wordt hij opgevangen door een vrijwilliger voor een eerste gesprek. “We geven iemand de tijd om uit te leggen waar hij mee zit. Belangrijk hierbij is dat we laten merken dat het niet erg is om over je gevoelens te praten”, zegt Chiata.

Depressie
Waar de jongeren mee binnenlopen is heel divers. “Sommige hebben hulp nodig bij het afsluiten van een verzekering of geldzaken, anderen komen aan met depressie of suïcidale gedachten”, vertelt Sander, een van de vrijwilligers bij @ease Leiden.

Ervaringsdeskundige
Sander heeft in het verleden zelf last gehad van mentale problemen. “Ik ben een ervaringsdeskundige. Het heeft mij toen erg geholpen dat er iemand was die naar me luisterde. Dat probeer ik de jongeren van nu zelf te bieden.”

@ease is een landelijk initiatief dat gebaseerd is op Headspace Australië, dat in 2006 is opgericht in samenwerking met de Australische overheid, om laagdrempelige psychologische hulp te bieden aan jongeren.

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×