De elfjarige Valentijn overhandigt de 'toekomststoel' aan Burgmeester Laila Driessen. (Foto: Pim van Delft)

Leiderdorpse klimaatburgemeester brengt bezoek aan de gemeenteraad

De Leiderdorpse klimaatburgemeester Natasha Schulte heeft maandagavond een bezoek gebracht aan de gemeenteraad. Tijdens de raadsvergadering overhandigde zij de symbolische ’toekomststoel’ aan Burgemeester Laila Driessen en vertelde ze over de invloed die de raadsleden kunnen hebben op het thema.

Op maandag 30 oktober start de Nationale Klimaatweek in Nederland. In deze week staat het inspireren en informeren van mensen centraal. De Leiderdorpse gemeenteraad kreeg daarom bezoek van Schulte. ”Mijn belangrijkste taak is de raadsleden herinneren aan hun kans om geschiedenis te schrijven, een uitzonderlijke kans om aan de knoppen te zitten en beslissingen te maken”, zei de Leiderdorpse klimaatburgemeester.

Zelf woont zij sinds enkele jaren in Leiderdorp. Vorig jaar werd ze klimaatburgemeester. In haar toespraak benadrukte ze onder andere het belang van de klimaattransitie en het gezamenlijke doel van de politiek om te verduurzamen. ”We leven in een bijzonder tijdperk. Ik denk dat er in de afgelopen 30 jaar, niet zoveel mensen het eens zijn over hetzelfde onderwerp. Het is ongelooflijk hoe eensgezind de verkiezingsprogramma’s op het gebied van klimaat zijn.”

Inspireren
Er zijn ongeveer 150 klimaatburgemeesters in Nederland. Ze zijn elk in hun eigen gemeente actief om anderen te inspireren en om een bijdrage te leveren aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Ook energiebesparing is een belangrijk thema. Ieder doet dat met de eigen expertise. Onder de klimaatburgemeesters zijn bijvoorbeeld ecologen, juristen en psychologen. Gezamenlijk hebben zij het doel om de klimaattransitie in het land aan te jagen. ”De tijd gaat snel, de zes jaar tot aan 2030 zijn zo voorbij, maar we weten wat we moeten doen”, aldus Natasha Schulte. De groep klimaatburgemeesters heeft ook een klimaatpanel, waarbij zij onder andere in gesprek gaan met klimaatminister Rob Jetten.

De klimaatburgemeester heeft verder een verbindende rol tussen inwoners en gemeenteraad. ”Voor veel gemeenten wordt een klimaatburgemeester gebruikt als adviesorgaan. Wij willen heel graag een brug zijn tussen burger en overheid, nadrukkelijk zonder politieke kleur of achterban”, vertelde Schulte. ”Onze rol is om het gesprek begeleiden en vooral te kijken of we iedereen kunnen meenemen in de gesprekken over klimaat, zodat er een win-win situatie ontstaat.”

Toekomststoel
Tijdens de raadsvergadering kreeg burgemeester Laila Driessen de ’toekomststoel’ overhandigt van de elfjarige Valentijn. Een symbolische stoel om aandacht te vragen voor een leefbare toekomst voor alle kinderen. ”Wij willen graag deze stoel aanbieden aan de gemeente zodat deze een plek kan krijgen in de raadszaal of ergens anders waar jullie hem regelmatig tegenkomen. Om jullie steeds te herinneren aan het belang van de toekomst”, aldus Natasha Schulte. Laila Driessen merkte tijdens de toespraak nog op dat de klimaatburgemeester geen ambtsketting heeft. ”Misschien is dit dan gelijk een mooi moment voor een oproep aan scholen om een ambtsketting te maken met het thema klimaat”, reageerde Schulte met een glimlach.

Klimaatweek
De klimaatweek duurt van maandag 30 oktober tot en met vrijdag 5 november. In Leiderdorp zijn er tijdens deze week verschillende activiteiten waar inwoners aan mee kunnen doen. Iedereen die wil meepraten en -denken over het thema, is welkom bij de inloopbijeenkomst op woensdag 1 november in het Milieu Educatief Centrum. Op donderdag 2 november draait het juist om de kleine dingen die je zelf kunt veranderen om duurzamer te leven. Klimaatburgemeester Natasha Schulte geeft die dag om 19.30 uur een lezing in het Milieu Educatief Centrum om bezoekers te motiveren en te inspireren.

De Leiderdorpse Klimaatburgemeester Natasha Schulte spreekt de raadsleden toe over hun rol bij de klimaattransitie.

Duurzaamheid Leiderdorp Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×