Protesterende studenten in Den Haag. (Video: Jelle Broekstra, Jan Frensen en Janna Verwer)

Boze studenten eisen nul procent rente op studielening: 'Overheid heeft ons voorgelogen'

Oneerlijke beloftes, torenhoge schulden en ook nog eens een stijgende rente. “Het is genoeg geweest”, vinden veel studenten. Woensdag verzamelden honderden van hen zich voor de tijdelijke Tweede Kamer om te protesteren tegen de verhoging van de rente op de studielening. Die stijgt volgend jaar naar 2,56 procent. Vijf keer hoger dan de huidige rente van 0,46 procent. Het protest is in samenwerking tussen de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en de FNV Young & United georganiseerd.

De verwachting was vooraf dat het druk zou worden bij de demonstratie. “De opkomst is hoog. Ondanks het weer en de tentamenweek zijn er veel mensen naar de demonstratie gekomen, dat laat zien dat studenten zich hier heel veel zorgen over maken”, zegt Yasmin Ait Abderrahman van FNV Young & United.

Naast de vele jongeren waren er ook boze ouders aanwezig. “Het is te raar voor woorden dat onze jongeren steeds belast worden. Investeren in de maatschappij doe je juist via jongeren. Daarbij is onderwijs heel belangrijk en dan geef je ze dit als bagage mee”, moppert boze moeder Marianne. Terwijl ze dit vertelt, klinken er kreten van de studenten: Schuldenvrij, schuldenvrij!

Schamen
De stijgende rente is een klap in het gezicht voor veel studenten. “Mijn schulden zijn onwijs hoog en als deze rente er bovenop komt, ben ik tot aan mijn pensioen bezig met terugbetalen”, zegt student Nina uit Leiden. “Ik vind dat de politiek zich moet schamen voor de valse beloftes die zij aan zeventienjarigen hebben gedaan”, vult ze aan. Meerdere studenten vinden dat het  leenstelsel een politiek experiment is geweest waar zij het slachtoffer van zijn geworden. Ze willen daarvoor eerlijke compensatie. Momenteel worden studenten gecompenseerd met dertig euro per maand aan misgelopen basisbeurs, terwijl het totaal misgelopen bedrag zo’n tien keer hoger is. “Wij blijven strijden tot er eerlijk wordt gecompenseerd”, zegt een strijdlustige Ait Abderrahman.

Politiek
Tijdens het protest kwamen verschillende politici naar buiten om te praten over wat hun partij  voor de studenten wil doen. “Ik ben hier vandaag voor de studenten”, zegt Mark van Treuren, fractievoorzitter van de Piratenpartij-de Groenen. “We willen eerlijke compensatie voor de pechgeneratie, dus het liefst zien wij dat alles wordt kwijtgescholden.”

Het lijkt erop dat meerdere partijen van plan zijn de rente toch op nul te zetten. Naast de Piratenpartij vinden de ChristenUnie, SP en D66 ook dat de rente op de studieschuld niet mag stijgen. “Dit protest is een gevolg van de mooie verhalen waarmee de studenten het leenstelsel zijn ingelokt”, vindt Nico Drost van de ChristenUnie. “Ik vind het ook niet meer dan terecht dat studenten nu van zich laten horen met de boodschap dat de rentestijging over de studieschuld niet kan”, zegt Drost van onder zijn paraplu.

Ait Abderrahman twijfelt aan wat de politici verkondigen tijdens het protest. “Als ze zich er echt voor hadden ingezet dan was deze verhoging er in eerste instantie niet geweest en was het leenstelsel niet ingevoerd”, zegt ze. Een voorstel van NSC-leider Pieter Omtzigt om de rente op de studielening te verlagen lijkt donderdag een meerderheid te krijgen. Hoe dit er concreet uit gaat zien is nog niet bekend.

 

Advertentie

Leiden Maatschappij Onderwijs Regio


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×