Poster van de voorstelling 'Twaalf' door PS|Theater

Voorstelling PS|Theater over de grote stap naar de middelbare school

Een half jaar lang kwamen Rian Evers en Brecht Hermans van PS|Theater regelmatig bij vijf Leidse kinderen en hun gezinnen over de vloer als onderzoek voor hun nieuwe voorstelling ‘Twaalf’. Ze maakten mee hoe het is om in groep acht van de basisschool te zitten. “Er gebeurt natuurlijk van alles in zo’n laatste jaar. Zenuwslopend, maar een bijzonder jaar”, zegt Tijs Huys, regisseur van het stuk bij Cultuur071. “We zaten letterlijk aan de keukentafel. En wat daar gebeurt is lang niet altijd even fijn. Daar zit je bij. En dat nemen we op. Met de microfoon. En dat hoor je terug in de voorstelling.”

Stadsgezelschap PS|Theater maakt maatschappelijk theater. Bij deze nieuwe voorstelling willen ze laten zien hoe ingrijpend de overgang naar de middelbare school kan zijn. Huys: “Twintig procent heeft moeite om mee te kunnen bij die overgang.” Ze bezochten de scholen en spraken met leerkrachten, vriendjes en ouders. Ook die andere perspectieven verwerkten ze in ‘Twaalf”, als in een theatrale documentaire met scenes, muziek en opgenomen fragmenten. “Met al die perspectieven laten we zien hoe complex deze cruciale fase in het leven is.”

PS|Theater was al eerder met dit thema bezig. Met acht jonge theatermakers van de Fontys Hogeschool maakten ze een voorstelling waarin deze jongeren terugkijken op hun groep acht-tijd. Die voorstelling, met de titel ‘Acht’, wordt bij twee van de vijf voorstellingen van ‘Twaalf’ als voorprogramma nogmaals gespeeld.

De voorstelling wordt zoals altijd op locatie gespeeld, dit keer bij balie 11 in het oude Stadsbouwhuis, de Makerscentrale, Langegracht 72 te Leiden. ‘Twaalf‘ wordt los gespeeld op woensdag 8 en donderdag 9 november 2023 om 20.00 uur en op zondag 12 november om 15.00 uur. Op vrijdag 10 en zaterdag 11 november kun je kiezen: alleen ‘Twaalf’ om 20.45 uur of samen met ‘Acht’ om 19.30 uur.

Tijs Huys vertelt uitgebreid over het onderzoek voor ‘Twaalf’ en de betekenis van de overgang van de basisschool naar de middelbare school, bij Cultuur071.

Cultuur Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×