Het gedenkteken voor Jan van Hout hangt al jaren bij de verkeerde zuil in de Pieterskerk. Dat stelt Martin Hooymans, lid van de Jan van Hout commissie van de HVOL en tevens bestuurslid, na het onderzoek voor Historisch Leiden In Kaart. Het bordje met daarop de naam van de stadssecretaris van Leiden, secretaris van de universiteit, Nederlandstalig dichter en ‘vernieuwer’, hangt sinds 2013 op de plek waar Van Hout begraven zou liggen. Volgens Hooymans is dit ergens anders in de Leidse kerk.
Ter voorbereiding op het najaarssymposium, dat op vrijdagavond 3 november werd gehouden, deed Hooymans uitgebreid onderzoek in het archief van Erfgoed Leiden en Omstreken. Na het bestuderen van het archief van de in 2010 overleden mede-oprichter van de Vereniging Jan van Hout, Robèrt Oomes, concludeert hij dat het graf van Van Hout niet bij de eerste, maar bij de tweede halve zuil aan de noordmuur gelegen heeft.
De huidige locatie is in 2009 vastgesteld. Aanleiding voor het onderzoek was de vierhonderdste sterfdag van Van Hout. “Op 10 december van dat jaar werd een bloemenhulde gebracht op de plek, waarvan men toen dacht dat het de grafplek was: de eerste halfzuil van links aan de Noordmuur. Daarna is besloten een gedenkteken te maken, dat daar aan de muur gehangen zou worden. Dit blijkt nu dus de verkeerde plek te zijn”, zegt Hooymans.
Omdat het niet honderd procent zeker is vastgesteld op welke plek Van Hout begraven is, zullen bij de eerstvolgende herdenking van zijn sterfdag, op woensdag 13 december 2023 om 12.00 uur, op beide plaatsen in de Pieterskerk bloemen worden gelegd.
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907