(Foto: Stichting Leidse Deken)

Textielevenement krijgt vervolg: zaterdag tweede editie Leidse Dekendag

Stichting de Leidse Deken organiseert op zaterdag 11 november voor de tweede keer een Leidse Dekendag. Deze dag begint om 14.00 uur en naast lezingen zijn er rondleidingen door de werkplaats die is te vinden op Papegaaisbolwerk 18 in het Energiepark.

Zoë van de Kerkhof, Stadsdichter van Leiden, zal een speciaal voor de Leidse deken gemaakt gedicht voordragen. Meer informatie en aanmelden via de website www.leidsedeken.nl. Voor toegang tot het evenement wordt een vrijwillige bijdrage van 5 euro gevraagd.

Gouden Eeuw
Als je naar de geschiedenis kijkt van Leiden, kom je al snel de laken- en dekenindustrie tegen. Leiden was in de Gouden Eeuw de grootste textielproducent van Europa. In het Papegaaisbolwerk in Leiden houdt Stichting de Leidse Deken zich bezig met het proces van wol naar deken. Niet alleen het proces van de productie van de deken wordt onderzocht, er wordt ook uitgebreid onderzoek gedaan naar de geschiedenis ervan. In de werkplaats zijn vrijwilligers bezig met wassen, kammen, kaarden, spinnen, weven en vollen, en er is een archief met tientallen wollen dekens van de Leidse dekenfabrieken Scheltema, van Wijk en Zaalberg.

Theo Rooden
Tijdens de Leidse Dekendag zal textielkunstenaar Theo Rooden een lezing geven. Rooden is wevend kunstenaar, en zijn moderne, abstracte weefsels sluiten goed aan bij de Leidse deken. Daarom is hij gevraagd om in samenspraak met de wevers een reeks nieuwe ontwerpen te maken voor een moderne Leidse Deken. Het resultaat is een serie patronen, die zowel verschillend zijn als ook bij elkaar passen. In de EST Art Foundation, de kunstgalerie naast de werkplaats, zal op 11, 12 en 13 november een overzichtstentoonstelling van de prachtige werken van Rooden te zien zijn.

Er is ook een boekje verschenen met daarin een stadswandeling langs de voormalige Leidse dekenfabrieken. Het boekje is tijdens de Leidse Dekendag te koop in de werkplaats, op de website en in verschillende boekwinkels. 


Irene Mueller en Theo Rooden vertellen in Cultuur071 over de Leidse Deken.

Cultuur Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×