30 kilometer per uur bordje
Meer wegen naar 30 km/u in Wassenaar. (Foto: ANP)

Meer wegen naar 30 km/u in Wassenaar, bewoners zijn boos: 'Veel bomen kappen'

Wassenaar gaat voor het eerst in lange tijd alle wegen in de gemeente onder de loep nemen. Op tien wegen gaat de snelheid omlaag van vijftig naar dertig kilometer per uur. Iets zachter rijden dus, maar dat lijkt niet het probleem voor de boze bewoners. Zij vrezen vooral dat de 30-wegen een deel van het groen opslokken.

Een 30-weg moet volgens de regels namelijk breder zijn dan een 50-weg, omdat er brede fietspaden op het wegvak zelf moeten liggen. Daardoor moet er een hap uit de berm worden genomen en is het onvermijdelijk dat er bomen worden gekapt.

De wegen die in Wassenaar op de planning staan om terug te gaan van 50 naar 30 zijn: Oostdorpweg, Hofcampweg, Johan de Wittstraat, Starrenburglaan, Van Cranenburchlaan, Ter Weerlaan, Wiegmanweg, Van Duivenvoordelaan, Bellesteynlaan en de Jagerslaan.

Verweer
Bezorgde bewoners  van de Jagerslaan hebben zich verzameld in een comité. Robert-Jan van Vliet is een van die bewoners. “Die weg is nu maar 4,5 meter breed. De eisen van zo’n 30-weg houden in dat de weg meer dan een meter moet worden verbreed. Dan moet je veel bomen gaan kappen. De wethouder zal daar toch ogen voor moeten hebben in het groene Wassenaar? Bovendien moet je je afvragen of een bredere weg niet juist uitnodigt om harder te gaan rijden.”

Van Vliet vreest dat de verbreding ten koste gaat van de omgeving. Daarnaast is hij bang voor meer sluipverkeer. “Hier is gekozen voor doorstromen, maar niet voor ontmoedigen van sluipverkeer. Dat vinden wij een bijzondere keuze.”

De verbreding van de Jagerslaan is volgens de gemeente onvermijdelijk. De weg voldoet volgens de gemeente namelijk nu sowieso niet aan de eisen, waardoor het ook bij vijftig kilometer per uur moet worden verbreed. Ook moeten er inderdaad bomen worden gekapt, maar hoeveel precies kan een woordvoerder van de gemeente nog niet zeggen. “Dat wordt nog onderzocht.'”

De gemeente zegt ook op de hoogte te zijn van de zorgen van de bewoners, maar stelt tegelijkertijd dat het opnieuw indelen van de wegen er juist op is gericht om sluipverkeer tegen te gaan. “Hier zijn ook andere maatregelen voor nodig, die wij op dit moment ook aan het onderzoeken zijn.’

Beslissing
Van Vliet en zijn medebewoners laten het er niet bij zitten. Het comité is eind oktober al in gesprek geweest met de gemeente en maandagavond is er tijdens de commissievergadering opnieuw een inspraakmoment. Twee weken na die vergadering gaat het plan naar de gemeenteraad. “De komende paar weken zijn dus best spannend”, zegt Van Vliet. “Alle bewoners van het comité zullen bij het inspraakmoment in verweer komen. Ik ben heel benieuwd wat de gemeente echt nog kan en gaat doen.”

Politiek Wassenaar


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×