De overgang bij de Burgemeester Smeetsweg in Zoeterwoude. (Foto: Chris de Waard)

Verbetering spoor tussen Leiden en Utrecht 'terug naar tekentafel'

De aanpak van de spoorverbinding tussen Leiden en Utrecht gaat ’terug naar de tekentafel’ doordat het project duurder dreigt te worden dan is begroot. Dat laat de Provincie Zuid-Holland weten. Door samen met spoorbeheerder ProRail en de andere deelnemende partijen opnieuw naar het project te kijken, wil de provincie de plannen goedkoper maken en op zoek gaan naar extra geld.

Om op het drukke traject tussen Leiden en Utrecht de hele dag door meer treinen te laten rijden, zijn de afgelopen jaren al diverse aanpassingen aan het spoor gedaan. Meer ingrijpende wijzigingen staan nog in de planning.

Zo is het om veiligheidsredenen de bedoeling om op de Burgemeester Smeetsweg in Zoeterwoude, die kruist met de spoorlijn en de N11, via een viaduct een ongelijkvloerse kruising te maken. Het project bevat ook de aanleg van een nieuw station bij Hazerswoude-Rijndijk.

Goedkopere oplossingen
Volgens de provincie Zuid-Holland blijven de ambities om het spoor meer te gebruiken en het bouwen van een nieuw station overeind. Alle onderdelen van het plan worden het komende halfjaar wel herzien, om te bekijken of er goedkopere oplossingen zijn.

De lopende procedure voor de ongelijkvloerse kruising wordt gestaakt. “Dit betekent niet dat deze locatie van tafel is voor de aanleg van de ongelijkvloerse kruising”, zegt de provincie.

Vertraging
Over verbetering van de spoorverbinding tussen Leiden en Utrecht wordt al ruim tien jaar gesproken. Het was de bedoeling dat de geplande werkzaamheden eind 2026 zouden zijn uitgevoerd, maar doordat de provincie samen met spoorbeheerder ProRail en de andere deelnemende partijen ’terug naar de tekentafel’ gaat, loopt het project forse vertraging op.

Duurzaamheid Economie Leiden Maatschappij Politiek Zoeterwoude Ongelijkvloerse kruising Burgemeester Smeetsweg


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×