Kandidaten in debat in Stadsgehoorzaal (Foto: Sleutelstad)

Partijen botsen op energie, migratie en wonen tijdens Leids Verkiezingsdebat

Onder regelmatig gerinkel van omvallende bierflesjes gingen kandidaat-Kamerleden van GroenLinks-PvdA, NSC, D66, BBB, Volt en VVD dinsdag in de Stadsgehoorzaal in Leiden in debat over kerncentrales, internationale studenten en asielzoekers. Het debat werd georganiseerd door de PKvV, een samenwerking tussen de Leidse studentenverenigingen. Jort Kelder trad op als moderator.

De politici gingen in debat over drie stellingen en kregen daarnaast anderhalve minuut de tijd om hun partij te pitchen voor het publiek. De stellingen waren toebedeeld aan telkens twee van de kandidaten, maar in praktijk kwamen alle kandidaten bij elke stelling aan het woord. Het publiek kwam er ook aan te pas en kon na afloop van de pitches vragen stellen aan de kandidaten.

Greenpeace
“Wees blij dat wij tegen zijn, anders had je niets om over te debatteren”, zegt Senna Maatoug (GroenLinks-PvdA) tijdens de eerste stelling over het bouwen van nieuwe kerncentrales. Maatoug staat inderdaad alleen, want alle andere kandidaten zijn in meer of mindere mate voorstander van het bouwen van nieuwe kerncentrales in Nederland. “We hebben kernenergie nodig voor een goede energiemix”, zegt Bente Becker (VVD).

“Je moet alle vormen van groene energie inzetten om de klimaatdoelen te halen”, zegt Jan Paternotte (D66). “Het grootste incident dat ze in Borssele gehad hebben is een protest van Greenpeace”, vindt Alexander Hendriks (BBB). “Windmolens op zee zijn slecht voor de ecosystemen in de zee”, vult hij aan. “Helemaal niet”, zegt Ernst Boutkan (Volt). “Uit onderzoek blijkt dat windmolens juist goed zijn voor het leven onderwater. Rond windmolens mag je niet varen en dit vormt een oase van rust voor vissen.”

Maatoug vindt dat er te veel aandacht is voor kernenergie. “In alle scenario’s komt maximaal tien procent van de energiebehoefte voort uit kernenergie. Onze afweging is, gelet op de kosten van kerncentrales en het veiligheidsaspect: wat ons betreft hoeft het niet. Investeer liever meer in wind- en zonne-energie.”

Quotum
De volgende stelling gaat over de internationalisering in het onderwijs. “Dat moet echt minder”,  vindt Nicolien van Vroonhoven-Kok (NSC). “Wij pleiten voor Nederlands als voertaal op alle bacheloropleidingen.”

“Het inperken van internationale studenten gaat niet zo makkelijk”, stelt Ernst Boutkan daar tegenover. “En als je realistisch bent: het inperken van internationale studenten gaat de problemen op de woningmarkt niet oplossen. En we hebben ze nodig. Toen Denemarken het introduceerde, moesten ze het snel terugdraaien want het leidde tot grote economische problemen.”

Vleermuizen
De laatste stelling van de avond gaat over de voorrang van sociale huurwoningen voor asielzoekers. Nationaal bestaat die weliswaar niet meer, maar gemeentes kunnen er nog steeds voor kiezen om asielzoekers en statushouders wel voorrang te geven. “Nederlanders staan soms veertien jaar op de wachtrij voor een sociale huurwoning”, zegt Bente Becker (VVD). “Dan vind ik het niet kunnen dat statushouders voorrang krijgen op Nederlanders. Natuurlijk moeten we asielzoekers huisvesten, maar investeer dan bijvoorbeeld in flexwoningen.”

“Je moet mensen niet tegen elkaar opzetten. Je moet meer betaalbare woningen neerzetten en we moeten de huurprijzen beter reguleren”, zegt Jan Paternotte. “We moeten de volkshuisvesting weer nationaal regelen”, zegt Maatoug. “Iedereen wil bouwen maar we leveren niet.” “Dat komt omdat we veel vertraging oplopen door regelgeving, bijvoorbeeld onderzoeken naar vleermuizen in spouwmuren”, aldus Bente Becker. “Vleermuizen zijn een afleidingsmanoeuvre”, vindt Maatoug.

Totdat de huisvesting op orde is moeten er minder arbeidsmigranten naar Nederland komen, aldus NSC. “Die mensen leven in mensonterende omstandigheden”, zegt van Vroonhoven-Kok.

Alle kandidaten hebben een link met Leiden. Senna Maatoug (GroenLinks-PvdA), Jan Paternotte (D66), Ernst Boutkan (Volt) en Alexander Hendriks (BBB) wonen of woonden in Leiden. Nicolien van Vroonhoven-Kok (NSC) studeerde er en Bente Becker (VVD) beviel er van haar kinderen.

Leiden Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×