Installatie van de Duitse kunstenaar Anselm Kiefer bij Museum Voorlinden. (Foto: Louis Smit)

Sokken-uur succes bij tentoonstelling Anselm Kiefer in Voorlinden

Het stilte-op-sokken-uur op zaterdag en zondag in Museum Voorlinden is een succes bij de in oktober geopende tentoonstelling van de Duitse kunstenaar Anselm Kiefer. Dat laat Fenneke van der Aa van het museum in Wassenaar weten. “Bezoekers willen graag langer de tijd nemen en aandacht hebben voor de werken zonder afleiding van andere bezoekers”, zo licht zij toe.

Het museum gaat in het weekeinde een uur eerder open voor mensen die graag een prikkelarm bezoek brengen aan het museum, reserveren is wel nodig. De mobiele telefoons gaan uit, tikkende hakken worden uitgebannen en bezoekers worden geacht muisstil te zijn. Het museum introduceerde het sokken-uur omdat veel mensen moeite hebben met drukke mensenmassa’s of hinder ondervinden van een overdaad aan geluiden. Het gaat om mensen van alle leeftijden die een lagere tolerantie voor prikkels of een prikkelverwerkingsstoornis hebben, zo meldt het museum.

Volgens Voorlinden werkt het stilte-op-sokken-uur goed bij Anselm Kiefer. In rust dwalen bezoekers langs zijn houtsneden, schilderijen, sculpturen, vitrines en installaties. Kiefer wordt beschouwd als een van de meest innovatieve kunstenaars van dit moment. Zijn kunstwerken zijn opgenomen in belangrijke museumcollecties over de hele wereld. Museum Voorlinden zelf heeft er ook verscheidene.

Oorlog
Kiefer werd geboren in het laatste oorlogsjaar, in 1945. Oorlog is een thema in zijn werk. Daarvan getuigt ‘Der Morgenthau Plan’. Deze installatie stelt Duitsland voor als een groot tarweveld. Henry Morgenthau was een Amerikaanse minister die in 1944 het plan lanceerde om Duitsland na de oorlog te demilitariseren en te veranderen in akkerland. Andere onderwerpen van Kiefer zijn mythen, religie en natuurkundige fenomenen. Het mysterie regeert: ‘Winterreise’ is een somber winterlandschap met daarin een ouderwets ziekenbed.

De tentoonstelling loopt tot 25 februari 2024. Als aanvulling erop geldt het filmportret ‘Anselm’ van de eveneens in 1945 geboren Duitse regisseur Wim Wenders (‘Paris, Texas’, ‘The American Friend’). Deze film is tijdelijk in Nederlandse bioscopen te zien.

Cultuur Maatschappij Wassenaar


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×