Vrouwe Justitia
De 36-jarige Leidenaar wordt opgenomen in een speciale ISD-inrichting voor maximaal twee jaar. (Afbeelding: Edward Lich via Pixabay)

Rechtbank vonnist: gedwongen opname voor dakloze Leidenaar

De dakloze Leidenaar Andy K. is door de rechtbank veroordeeld tot gedwongen opname met behandeling voor maximaal twee jaar. De Rechtbank Den Haag acht wettig en overtuigend bewezen dat hij op 14 juli zijn gebiedsverbod overtrad, bloemenbakken beschadigde en een politieagent beledigde.

De rechtbank heeft Andy K. een zogenoemde onvoorwaardelijke ISD-maatregel opgelegd. Dit betekent dat de 36-jarige Leidenaar wordt opgenomen in een speciale ISD-inrichting voor maximaal twee jaar. Een ISD-maatregel is bedoeld voor veelplegers die overlast veroorzaken door crimineel gedrag en veel met de politie in aanraking komen.

De rechters nemen hiermee het advies over van de reclassering en het Openbaar Ministerie. In de gerechtelijke afweging speelde een belangrijke rol dat de verdachte geen vertrouwen heeft in de reclassering. Volgens de reclassering is de recidivekans hoog en stond Andy niet open voor een alternatief traject.

Zijn maatschappelijke begeleidster van Housing First, een organisatie die daklozen met een intensieve hulpvraag naar een woning begeleidt, had juist bepleit om hem nog één kans te geven. Hij stond op een wachtlijst voor een woning en was ervan overtuigd dat hij met dat vooruitzicht en intensieve begeleiding op het rechte pad zou blijven. De rechtbank gaat hier dus niet in mee, en is van mening dat “meer intensieve zorg en begeleiding nodig is”.

Nog tijdens het voorlezen van het vonnis barst Andy in woede uit: “Jullie gooien mijn toekomst naar de kloten.” Ook nadat hij door de parketpolitie is weggeleid, is hij nog enige tijd duidelijk door de muren heen te horen.

De rechtbank heeft na 12 maanden een tussentijdse beoordeling bevolen, gelet op de relatief geringe ernst van de feiten. Dan wordt geëvalueerd of de ISD-maatregel nog voortgezet moet worden. “Ik ben dat niet gewend. Het lijkt erop dat de rechtbank Andy toch enigszins tegemoet is gekomen”, zegt Menno de Jongh, advocaat van Andy K.

Andy behoort tot een groep hardnekkige ‘probleemdaklozen’ met een complexe problematiek: verslaving, ADHD, psychische problemen en een verstandelijke beperking. In de lange periode dat hij dakloos is, heeft hij een strafblad van 52 pagina’s opgebouwd van overlast en kleine criminaliteit. Vier jaar geleden kreeg hij ook al een ISD-maatregel opgelegd.

Advocaat De Jongh laat weten dat Andy waarschijnlijk niet tegen de uitspraak in hoger beroep gaat.

Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×