Vrouwe Justitia
Zijn advocaat en maatschappelijk begeleidster vinden dat hij nog één kans verdient. (Afbeelding: Edward Lich via Pixabay)

Woning of gedwongen opname voor dakloze Leidenaar

De dakloze Leidenaar Andy K. vernielde op 14 juli bloembakken op de Morspoortburg en beledigde een agente. Omdat hij nog in zijn proeftijd zat, hangt hem nu opname achter gesloten deuren boven het hoofd. Zijn advocaat en maatschappelijk begeleidster vinden dat hij nog één kans verdient: “Geef hem perspectief op een woning, dan blijft hij op het rechte pad.”

Begeleid door twee agenten van de parketpolitie komt de gedrongen Andy nog vrolijk zwaaiend de rechtszaal binnen: “Hallo!” Hij zit sinds 14 juli vast. Ondanks een gebiedsverbod liep hij toch weer rond in het centrum van Leiden, vernielde plantenbakken op de Morspoortburg (“Ik gooide alleen de bloemen in het water”) en schold een agente de huid vol.

In de tien jaar dat de 36-jarige Leidenaar op straat leeft – de laatste anderhalf jaar in een schuurtje bij de Gamma in Leiden Noord – heeft hij een strafblad van 52 pagina’s opgebouwd van vernieling, diefstal, belediging en mishandeling. Vier jaar geleden kreeg hij al eens gedwongen opname voor veelplegers opgelegd (de ISD-maatregel). In maart dit jaar stond hij toch weer voor de rechter. En in juli, nog in zijn proeftijd, ging hij weer de fout in.

“Het ging drie maanden goed met Andy”, zegt zijn begeleidster van Housing First, een maatschappelijke organisatie die daklozen naar een woning begeleidt. Andy’s grote droom is voor het eerst in zijn leven een eigen huisje. “Ik wil stoppen met overlast, als ik maar van de straat ben.” Andy praat veel en vlug, en ook door de rechters heen.

Eigen huis
Volgens zijn begeleidster is hij behandelbaar als hij perspectief heeft op een woning. Dat perspectief sloeg om in frustratie toen de woning in Lisse waar hij zicht op had, niet doorging. Op 14 juli liep de emmer over. Hij werd, zegt hij, eerst door een agent geslagen met een gummiknuppel toen hij niet snel genoeg doorliep. En werd vervolgens weggestuurd toen hij daarvan aangifte wilde doen. “We hebben wel wat beters te doen”, zou er gezegd zijn.

Voor het Openbaar Ministerie is de maat vol. Het OM volgt de reclassering in haar advies: onvoorwaardelijke ISD-opname. Volgens de aanwezige ambtenaar stond Andy niet open voor een alternatief traject en is de recidivekans hoog. “Er is veel aan de hand: verslaving, ADHD, beperkte verstandelijke vermogens. Vanuit opname kan er worden toegewerkt naar ‘Housing First’.”

Perspectief
Zijn advocaat bepleit samen met Housing First juist om hem nog één kans te geven, met intensieve begeleiding totdat er een nieuwe woning in Noordwijk vrijkomt. Zijn advocaat: “Onvoorwaardelijke ISD is bedoeld als laatste redmiddel. Als hij daar na twee jaar uitkomt, is er nog niks veranderd. Met het perspectief op Housing First heb ik er vertrouwen in dat hij op het rechte pad blijft. En waar gaat het nu helemaal om? Bloembakken en beledigingen. Hoe groot is de maatschappelijke impact nu helemaal?”

Uitspraak over twee weken.

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×