H
Tijdens een aantal filmvertoningen kregen in totaal twintig filmbezoekers hartslagmeters om de pols. (Foto: Pressure)

Hartslagexperiment op LIFF laat verschillen tussen mannen en vrouwen zien

Het hartslagexperiment op het Leiden International Film Festival (LIFF) laat verschillen tussen mannen en vrouwen zien in hartslagreacties op emotionele scènes in films. “Mensen tonen meer empathie met personages van hetzelfde geslacht”, laat een van de onderzoekers weten.

Tijdens een aantal filmvertoningen kregen in totaal twintig filmbezoekers hartslagmeters om de pols. De onderzoekers keken vervolgens wat verschillende types scenes voor invloed hadden op de hartslag van de bezoekers.

Uit het onderzoek komt naar voren dat het hart van mannen en vrouwen een vergelijkbare reactie vertoont bij actiescènes. Maar wanneer personages iets overkomt identificeren mensen zich vooral met de good guy of good girl van het eigen geslacht. “Zo hadden vrouwelijke deelnemers een verhoogde hartslag wanneer een vrouwelijk personage zich bedreigd voelde of juist een overwinning boekte”, zeggen de onderzoekers. Hetzelfde geldt voor mannen, maar dan met mannelijke personages.

Door het geringe aantal deelnemers zijn de conclusies wetenschappelijk niet relevant. “Maar het roept wel interessante vragen op”, aldus de onderzoekers.

Leiden Science


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×