Vicevoorzitter en decaan Pancras Hogendoorn van het LUMC heeft zaterdagmorgen zijn functie neergelegd. (Afbeelding: Sleutelstad)
Vicevoorzitter en decaan Pancras Hogendoorn van het LUMC heeft zaterdagmorgen zijn functie neergelegd. (Afbeelding: Sleutelstad)

Vicevoorzitter LUMC legt taken neer na onthullingen over fraude

Vicevoorzitter Pancras Hogendoorn van de Raad van Bestuur van het LUMC heeft zaterdagmorgen per direct zijn functie neergelegd na de publicatie van een reconstructie die Omroep West en Follow the Money maakten over fraude bij het ziekenhuis met Europese subsidies.

In het artikel dat zaterdagochtend werd gepubliceerd, werd duidelijk dat Hogendoorn al in december 2021 op de hoogte was van subsidiefraude binnen het academisch ziekenhuis, maar geen stappen ondernam.

Onregelmatigheden
Een klokkenluider trok in het voorjaar van 2022 aan de bel bij Europa, nadat ze in december 2021 een gesprek had gehad over haar ontslag uit een met Europees geld gefinancierd project. Haar contract voldeed niet aan de in Europa geldende regels. Dat gesprek was onder meer met de decaan van het LUMC. Ze ervoer weinig steun en stapte dus naar Europa. Die decaan is Pancras Hogendoorn, hij is ook vicevoorzitter van de Raad van de Bestuur.

Het ziekenhuis bevestigt dit gesprek. In een officiële reactie meldt het LUMC: “In het kader van dit gesprek is toentertijd het signaal gemist dat het ontslag in verband stond met fraude en onregelmatigheden die zich ook binnen het LUMC hebben afgespeeld. Deze verkregen informatie is onvoldoende op waarde geschat. Met de kennis van nu hadden we dit anders aangepakt.”

Tijdelijk
Hogendoorn heeft naar aanleiding van de berichtgeving zijn functie als decaan en binnen de Raad van Bestuur per direct neergelegd. Hij zegt de uitkomsten van het onderzoek af te wachten, daarom spreekt hij over een ’tijdelijk’ terugtreden.

In een schriftelijke verklaring stelt het ziekenhuis dat Hogendoorn eind december 2021 een signaal heeft gemist dat bij nader inzien een ‘aanwijzing had kunnen zijn voor onregelmatigheden’. “Dit kan de indruk wekken dat hij veel eerder had kunnen weten van de onregelmatigheden en dat hij heeft verzuimd om dit nader te onderzoeken en hiervan melding te maken bij de betreffende instanties.”

Reputatie
Een woordvoerder van het LUMC laat verder weten dat Hogendoorn zich realiseert dat dit beeld hem in zijn functioneren kan hinderen en schadelijk kan zijn voor de reputatie van het LUMC ‘zolang dit niet objectief is weerlegd.’ Volgens het ziekenhuis is dit alles de reden dat hij, in ieder geval voorlopig, zijn taken als decaan en vicevoorzitter van de Raad van Bestuur neerlegt.

Advertentie

Leiden Maatschappij Percuros


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×