Pompoenfonduen is een typisch winterse gezelschapsmaaltijd. (Foto: Martijn Otten)

Koken zonder Dieren: Vegan kaasfondue in een pompoen

Op Sleutelstad.nl geven we je elke zaterdag een recept voor een diervriendelijke vega(n) maaltijd in de rubriek ‘Koken zonder Dieren’. Deze week een recept van Martijn Otten van de Partij van de Arbeid in Leiden. Martijn: “Dit is een typische winterse gezelschapsmaaltijd.”

Voor 4 personen:
1 middelgrote pompoen
250 ml vegan witte wijn
pakje vegan kookroom
zakje geraspte vegan Goudse kaas
zakje geraspte vegan mozzarella
2 teentjes knoflook
paar takjes verse tijm
flinke snuf versgeraspte nootmuskaat
flinke snuf versgemalen peper
snufje zeezout
2 el tapiocazetmeel of maïzena

Stevige vegan afbakbroodjes en groente om te dopen (bijvoorbeeld stukjes wortel, reepjes paprika’s, snoeptomaatjes, geblancheerde broccoliroosjes, gekookte krieltjes in de schil).

Bereiding:
Was de pompoen en zet deze in een lage ovenschaal, braadslee of taartvorm. Snijd een gat bovenin, groot genoeg om er straks makkelijk in te kunnen fonduen. Schep de pitten eruit (deze kun je, losgehaald en schoongemaakt, roosteren op een bakplaat). Bak de pompoen zo’n 20 minuten op 180° C.

Verwarm ondertussen in een steelpannetje op laag vuur de wijn en de kookroom. Voeg, al roerende, geleidelijk de geraspte kaas toe. Pel de teentjes knoflook, snijd ze fijn en gooi ze erbij. Ris de blaadjes van de takjes tijm en roer deze erdoor (van de takjes kun je lekkere thee trekken). Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Blijf steeds goed over de bodem roeren om aanbakken te voorkomen, tot alle kaas gesmolten is. Klop dan het tapiocazetmeel of de maïzena erdoor en laat het enkele minuten zachtjes doorkoken. Schenk het kaasmengsel in de pompoen en zet deze nog tien minuten terug in de oven.

Bak de broodjes af en snijd ze in blokjes. Verdeel het brood en de groenten over een aantal leuke schaaltjes en zet deze vast klaar op tafel. Geef iedereen, naast een (fondue)vork, een stevige lepel om stukjes van de binnenkant van de pompoen te kunnen schrapen. Haal de pompoen uit de oven, zet deze in het midden van de tafel en het kaasfonduen kan beginnen!

Maak van de pompoen die overblijft een lekkere winterse soep/curry/lasagne/risotto (van veel pompoenen kun je de schil gewoon eten, dus snijd de pompoen simpelweg in blokjes en verwerk deze verder naar keuze).

Duurzaamheid Leiden Leiderdorp Oegstgeest Regio Voorschoten Wassenaar Zoeterwoude Koken zonder Dieren


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×